voorjaarsbollen planten in oktober

 

fritillaria-meleagris-alba
fritillaria-meleagris-alba – kievitsbloem

voorjaarsbollen planten

 

Leuk werk is het planten van lentebollen.

 • -Zet ze in grote groepen bij elkaar, beter één soort in een grote groep dan een paar van meerdere soorten.
 • -Let op de uiteindelijke hoogte van de uitgroeiende planten/bloemen, vooral als je meerdere groepen bij elkaar plant.
 • -Kijk ook naar de kleuren en de combinaties welke je in het voorjaar bij elkaar wilt zien. En in combinatie met de vaste planten in de borders welke mogelijk dan ook bloeien of gaan bloeien in die tijd.
 • -Let op de tijd dat de voorjaarsbollen boven de grond komen en bloeien, sneeuwklokjes en sneeuwroem, bloeien eerder dan narcissen en tulpen bijvoorbeeld.
 • -Houdt er rekening mee dat daar waar voorjaarsbollen in het gras gepland zijn, er in het voorjaar niet gemaaid kan worden, wel er omheen natuurlijk.
 • -Je kan één of meer soorten voorjaarsbollen in grote groepen  bij elkaar zetten maar ze ook ze in een patroon planten. Wel is de tijd van bloeien dan nog belangrijker, anders is het beoogde patroon niet te zien.
 • -Plant de bolletjes op de aangeven plantdiepte en onderlinge plantafstand. En hoeveel je nodig hebt voor één vierkante meter. Kleine bloemen zoals sneeuwklokjes en krokussen vormen een mooi geheel wanneer ze dichtbij elkaar staan maar de grotere bloemen zoals tulpen en sieruien komen meer tot hun recht wanneer ze iets meer ruimte hebben. Dit kan per soort variëren van 5 tot 40 per m2. Deze plant informatie wordt bij de voorjaarsbollen meegegeven.
 • -Weest er alert op welke bollen zich dankbaar vermeerderen tot een prachtig tapijt. Zoals het sneeuwklokje, krokus, blauwe druifje, anemoon ,Scilla siberica en kleine narcis soorten. De plaats waar u ze nu zet moet daar wel geschikt voor zijn. Veel soorten zijn heel gemakkelijk in het najaar te delen wanneer ze teveel op elkaar groeien of een te grote plaats innemen. Plant ze na het delen wel meteen weer terug in de grond.
 • -De bollen moeten voor ze geplant worden helemaal gaaf zijn, om rotting te voorkomen. -Sommige soorten hebben extra meststoffen nodig in voor of najaar, dit vrijwel altijd aangegeven bij aankoop van de bollen.
 • -knip regelmatig de uitgebloeide bloemen er uit, het zal de bloei bevorderen en zaadvorming voorkomen.
 • -Lentebollen moeten na de bloei op een natuurlijke manier afsterven zodat de bollen de tijd hebben om alle voedingsstoffen uit de bladeren in zich op te nemen om volgend jaar weer te kunnen bloeien. Wanneer ze met het ontsierende afstervende blad teveel in het zicht staan en u ze daar weg wilt hebben, kunnen ze voorzichtig uitgegraven worden en op een wat minder opvallende plaats opnieuw gepland worden op verder af te sterven. Geef ze wel een plaats waar zonlicht ze nog kan bereiken zoals ten tijde van de bloei.
 • -Geef lentebollen regelmatig water bij droogte. Zeker wanneer ze net geplant zijn en het wortelstelsel nog gevormd moet worden.
 • -Al met al een leuk en vrolijk werkje, met zicht op het komende voorjaar, het feest van de eerste bloeiende soorten begint al in januari, maar is wel ook afhankelijk van de temperatuur.

 

bollenplanter gardena   Sneeuwklokje met bij
bollenpoter met hendeltje                                                                            blij vooruitzicht ook voor bijen – lenteklokje

Bollenplanters
Om lentebollen te planten is er een speciale  bollenplanter ontworpen. Zeker handig wanneer de lentebollen in het gras geplant worden. De bollenplanter heeft een gekartelde onderkant waardoor je hem eenvoudig met een draaiende beweging in het gras duwt en bij het optrekken de grond met het gras meeneemt. De opgenomen aarde kan er uitgeklopt worden. Er zijn er ook met een handig veermechanisme in het handvat, waardoor je de metalen delen welke de grond vasthouden kunt openen. Wanneer het bolletje in het ronde platgat staat kan de opgenomen grond (zonder gras)eenvoudig boven het bolletje losgelaten worden. De grond even aandrukken en het volgende gat kan gestoken worden. Op de zijkant is af te lezen tot welke diepte de bollenplanter in gestoken moet worden voor de juiste diepte. Het systeem werkt snel en eenvoudig. Helaas zijn ze niet allemaal handig, dus is het beter ze even in de hand te nemen in de winkel.

Er is ook een bollenpriem met een lange steel. En een speciale bollenpoter welke gebruikt worden voor kleine bolletjes. Maar met een klein schepje kan het natuurlijk ook heel goed wanneer de diepte maar opgemeten wordt.

De juiste diepte is belangrijk
Lentebollen worden 2x zo diep geplant als de bollen zelf hoog zijn. Anders gezegd, de laag grond welke boven de lentebolletjes komt te liggen, is  2 maal de hoogte van de bollen, al zijn er enkele uitzonderingen. Daar lentebollen verschillende van hoogte zijn, staan ze dus ook niet allemaal even diep in de grond. Plant de lentebolletjes met het groeipuntje omhoog.

 

Soorten voorjaarsbollen

Niet alle “lentebollen” zijn ook werkelijk bollen maar knollen of wortelstokken.

Sneeuwroem( Chionodaxa) bloeittijd – februari – vermeerderen zichzelf gemakkelijk door zaad, eventueel in het najaar opgraven als ze te dicht op elkaar groeien en elders zetten of weggeven. Wordt snel door gras verdrongen beter in de border dus. -Scilla of sterhyacint – bloeitijd februari-maart – Doen het goed in zowel zon als halfschaduw.
Krokus -bloeitijd  februari – maart – dit zijn knollen vermeerderen zichzelf. Wanneer ze te dicht op elkaar groeien, in het najaar  eenvoudig uitgraven, delen en weer uitzetten.
Sneeuwklokje bloeitijd- februari-maart Eén van de allereerste bloeiers, kan in de grond blijven en breidt zich uit door verwildering.  s`Winters in de zon maar  zomers niet, ze kunnen uitdrogen. Het beste is ze onder bladverliezende bomen te planten.Ook is het beter ze iets dieper te planten en de grond er onder eerst rul te maken omdat ze diep wortelen.

 

sneeuwklokjes voorjaar krokus sneeuwroem
sneeuwklokje                                         krokus                                                       sneeuwroem

Winterakoniet (Eranthis hyemalis) – bloeitijd februari maart. Het is een knolvormige wortelstok. Kan in de grond blijven, na enkele jaren ontstaat een volle bloei en verwildering tot een mooie bodembedekking. Een van de eerste in het vroege voorjaar -Anemoon blanda -bloeitijd maart -april   – dit zijn knolletjes. De grond tot 20 cm even rul maken en voor het planten de knolletjes een nacht in water zetten zal de wortel groei vereenvoudigen.
Keizerskroon (Fritillaria)  – bloeitijd april-mei  Dit zijn grote bollen welke grote bloemen vormen, de grond eerst diep rul maken waarna ze op een diepte van 15cm in groepen maar solitair op 25 cm diepte worden geplant.
Hondstand (Erythronium) – bloeitijd april-mei  dit zijn knolletjes uit de leliefamilie met sierlijke bloemen, en kan op een schaduwrijke plaats staan met de gele bloei kleuren ze zo`n plaats vrolijk op.

 

keizerskroon hondstand Eranthis hyemalis winterakonietkeizerskroon                                                                       hondstand                                      winterakoniet

Tulp –bloeitijd april-mei staan graag in de zon en houden niet van natte grond. kunnen in de tuin blijven totdat ze rommelig gaan groeien en minder bloeien.
Sierui (Allium)–bloeitijd april-mei- een prachtige aanvulling in de borders en ook in wilde tuinen. Plant ze in de zon en halfschaduw.
Ze geven al snel een speels geheel vanwege de hoge stelen  en grote bolvormige bloemen.

Amaryllis– is een grote bol uit de narcisfamilie welke binnen op een koele plaats moet overwinteren.

 

amaryllis wit 2 sierui tulp
amaryllis                                            sierui                                                         tulp
Lelies( Lilium)– zijn er in vele soorten qua grootte, vorm en kleur, ze houden allemaal van humusrijke en vruchtbare grond
en staan graag met hun voeten in de schaduw en met hun hoofd in de zon.
Narsissen–bloeitijd hebben absoluut zoveel mogelijk zon nodig. Wanneer ze te dicht op elkaar gaan groeien uitplanten in het najaar.
Zet narcissen iets dieper dan de algemene regel zodat de wortels voldoende vocht kunnen vinden.

Hyacint –bloeitijd maart-april – in grote groepen bij elkaar op een zonnige plaats planten,
wanneer de bloei afneemt is het beter nieuwe bollen planten in het najaar. Ze combineren mooie met andere voorjaars bloeiers.

Snow_Queen lelie  Narcis  hyactint
lelie (lilium)                                     narcis                                                         hyacint

Knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans) bloeitijd april-mei-
Plant ze in vochtige grond op een lichte schaduw plaats waar varens en de boshyacint het ook goed doen.

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)-bloeitijd april-mei –  de kievitsbloem groeit nog in het wild in Nederland maar is zeldzaam en wettelijk beschermd.
Ze is lid van de leliefamilie en staat graag  voortdurend in vochtige bodem, verder op zon- half schaduw plaatsen of lichte schaduw.
Ze zijn als voorjaarsbol vrij onbekend, maar wat mooi!

knikkend vogelmelk Fritillaria_meleagris kievitsbloem bol met schubben
kikkende vogelmelk                                                                                                                                   kievietsbloem

Blauwe druifjes  -bloeitijd – april-mei  Hebben een zonnige plaats nodig, delen in het najaar wanneer ze te dicht op elkaar groeien.
Lenteklokje (Leucojum vernum) – bloeitijd eind februari-maart- april – ze behoren tot de narcisfamilie- hebben doorlopende vochtige grond nodig. Delen in het najaar wanneer er een te dichte groei ontstaat of de bloei afgenomen is in dat jaar.

blauwe druifjes Lenteklokje (Leucojum vernum) voorjaarsbol
blauwe druifjes                                                                                          lente klokjes

Oude Wijfjes (Ipheion)- bloeitijd maart- april –
mei  ze heeft behoefte aan zon maar half zon/half schaduw is ook goed. Kan twee keer bloeien in het jaar.

ipheion oude wijfjes 2 ipheion oude wijfjes
oude Wijfjes

Boshyacinten (Hyacinthoides) bloeitijd april-juni- staan graag in lichte schaduw en vochtige grond waar varens het ook goed doen,
waar ze een mooie combinatie mee vormen.
Camassia  -bloeitijd april- juli- is volkomen winterhard en kan in het najaar gedeeld worden wanneer ze zich teveel vermenigvuldigen.

Hyacintha hispanica  camassia 2
boshyacinten                                                                                     camassia