Vorstgevoelige bollen en knollen

gladiool wallpaper - kopie
gladiool

vorstgevoelige bollen en knollen

 

Vorstgevoelige bollen en knollen uit de grond halen

Dahlia`s
Dahliaknollen moeten na de eerste nachtvorst uit de grond gehaald worden omdat ze niet winterhard zijn,maar laat ze zo lang mogelijk staan.
Knip voor het rooien de dalhia`s af op 15cm van de grond.
Spit de knollen daarna met een ruime kluit aarde uit, klop de aarde er af of spoel ze af en ze leg ze hun kop te drogen op een droge ondergrond. Zo kunnen de holle stengels van de dalhia leeglopen en drogen. Wanneer ze gedroogd zijn kunnen ze bewaard worden op een  koele vorstvrije en donkere plaats. Bijvoorbeeld in een stevige doos of kistje waarin ze afgedekt worden met een laagje zand of  turfmolm.  De bewaarplaats moet niet te droog zijn want dan kunnen de knollen uitdrogen een kelder is daarom beter dan een zolder. Wanneer ze dreigen uit te drogen even met de plantenspuit besproeien.

dahlia bloem Dahlia-knol dahlia hard roze

Dahlia`s en knol

In het voorjaar oppotten
Vanaf half maart  kunnen ze binnenshuis opgepot en op een lichtere en iets warmere plaats gezet worden, zodat ze een voorsprongetje hebben wanneer ze half mei (wanneer de kans op nachtvorst geweken is) in de volle grond geplant worden. Het is mooi om te zien hoe ze langzaam aan uit gaan lopen.  Wanneer er in deze tijd nog geen uitlopers zijn kunnen ze een nacht in een emmer met water gelegd worden.

Dahliaknollen delen
Wanneer de dalhiaknollen te groot zijn geworden of je wilt ze wat meer spreiden in de tuin, dan kunnen ze in het voorjaar voor het oppotten gedeeld worden. Ieder deel moet daarvoor wel één of meerdere ogen hebben, waar ze weer op uit kunnen lopen. Je kunt ook wachten tot de allereerste groene puntjes zichtbaar zijn en dan pas met een heel scherp mes de knollen in delen snijden. Waarna ze in de volle grond geplant of opgepot kunnen worden. De knollen zijn taai dus het is een absolute must dat het een scherp mes is. Doe het behoedzaam zodat je de knol verder niet beschadigd.

Dahlia `s in bloempotten
Dahlia`s kunnen gemakkelijk in potten gehouden worden en ook deze kunnen buiten blijven tot na de eerste nachtvorst.
De stengels hierna tot 10 cm vanaf de potgrond afknippen en binnen met pot en al op een koele en vorstvrijplaats laten overwinteren. In april begin mei zullen ze weer uit gaan lopen en moeten dan op een lichtere en iets warmere plaats gezet worden. Ook wordt er weer iets meer water gegeven. Bemest de aarde met langwerkende organische mest. Ze moeten buiten afgehard worden en ook langzaam wennen aan het zonlicht zodat het jonge blad niet verbrand.

 

Gladiolen
Gladiolen laat je eerst in de tuin rustig afsterven zodat de knol voeding uit de bladeren kan opslaan. Wanneer de bladeren geel zijn kan de stengel tot 10 cm van de grond afgeknipt worden en de knol  voorzichtig  met ruime kluit uit de grond gehaald worden.
De aarde er afkloppen en de knol laten drogen. Hierna verwijder je de oude knol onder de nieuwe knol(len) en deze laat je droog en luchtig tussen de 5 en 10 graden overwinteren in droge turf of cocopeal. De kralen (broedbolletjes) welke gevormd zijn kunnen in het voorjaar opnieuw gepland worden.

Gladiolus white  gladiole-knolle  abbesijnse gladiool 2
Gladiolen                                                                     gladioolknol                                                                           Abbesijnse gladiool

 

Begonia`s 
Ook begonia`s worden uitgegraven je, om ze eerst te drogen
en daarna te overwinteren op een droge en koele plaats tussen de 5 en 10 graden in droge turf of cocopeat.

dubbele begonia  Tigridia of de tijgerbloem rood  Tigridia of de tijgerbloem
knolbegonia                                                                                       trigridia – tijgerbloem                                                     prachtige witte variant

Tigridia of de tijgerbloem
Komt van oorsprong uit Mexico en is subtropisch, sommige hebben succes om de plant in zachte winters in de tuin te laten , toch is het bij de prachtige tijgerbloem beter de knollen te rooien en koel en vorstvrij te bewaren. Ze bloeien in juli –oktober in wit, crème geel, roze en rood. Iedere bloem bloeit maar één dag. 

Gloriosa
Gloriosa is een klimplant vanuit een knol welke vorst gevoelig is. Laat de plant afsterven, dan afknippen, wanneer de plant met pot staat kan de plant in de pot overwinteren bij 15 graden op een droge plaats. Wanneer er in april nieuw leven te zien is kunnen de nieuw gevormde knollen uit de grond gehaald worden en opnieuw geplant worden in een ruime pot of vanaf half mei in de volle grond. De knol ligt horizontaal in de aarde met de groeipunt omhoog. Weest wel voorzichtig want de knollen hebben maar één groeipunt. In de winter worden er op iedere oude knol twee nieuwe knollen gevormd.

Gloriosa  bloem   gloriosa-knollen overwinteren gloriosa uitloper
Gloriosa bloem                                                                        knollen   Gloriosa                                                       eerste scheuten Gloriosa

Canna (Indisch riet)
Canna groeit vanuit een wortelstok en moet in het najaar uitgegraven worden zoals de dahlia na de eerste nachtvorst om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. De rhizoom kan de eerste vorst verdragen de bladeren zullen bevriezen. Snoei de hele stengel tot 10 – 15 cm boven de grond er af. Graaf de wortelstokken met een ruime kluit uit zodat ze niet beschadigen en laat ze drogen. Bewaar ze daarna in een stevige open doos op een koele vorstvrije plaats in droog zand of turf. In het voorjaar kan de wortelstok gescheurd worden. Ieder stuk moet één of meerdere ogen hebben of al uitlopers. De stukken met de uitlopende ogen naar boven gericht in vochtige stekgrond oppotten en op een koele plaats zetten.
Wanneer er al uitlopers zijn moeten ze in het licht staan maar niet in de zon. Geef om de week wat water en zet ze iets warmer, maar nog niet boven de 12 graden want gaan ze te snel groeien. Later kunnen ze buiten afgehard worden en  langzaam wennen aan de zon op licht bewolkte dagen en vanaf half mei kunnen ze  in de tuin geplant worden.

 

canna indisch riet  chocolate-cosmos Chocolade plant (Cosmos Atrosanguineum)
Canna                                                                         Cosmos

Cosmos atrosanguineus (chocolade plant)
Ze groeien vanuit wortelknollen en zijn niet winterhard. Ze moeten net als de Dahlia na de eerste nachtvorst uitgegraven worden en overwinteren op een droge en koele vorstvrije plaats in een doos of kistje met droog zand of turfmolm. verder is de behandeling gelijk als bij de Dahlia. Plant ze half mei na afgehard te zijn op een zonnige plaats in plant ze niet te diep in vochtige grond. Ze houden van vruchtbare grond, dus regelmatig bemesten met compost zal welkom zijn.
Cosmos in potten
Ze kunnen in grote potten gehouden worden, en moeten dus net als de Dahlia`s afgeknipt worden en op een koele vorstvrije plaats overwinteren. Ze hoeven niet in het licht te staan totdat de eerste groeipunten te zien zijn, ook is er nu weer water en voedingsbehoefte. Ze kunnen ook verpot worden met verse potgrond waar voldoende voeding in zit voor de eerste maanden. Verder ook weer langzaam afharden en na half mei op een zonnige plaats in de tuin zetten. Wilt u ze in de border wilt laten groeien dan kunnen uit de pot in de grond geplant worden. Opgewarmd door de zon geuren ze naar chocolade dat op afstand te ruiken is, vandaar de naamgeving.

Ranonkel (Ranunculus asiaticus)  
zijn knollen die in het najaar uitgraven worden wanneer de bladeren afgestorven en verdroogd zijn. De knollen op een droge plaats tussen de  8 en 10 graden laten overwinteren. En in het voorjaar weer planten.

Kaapse hyacint (Galtonia)
de bollen zijn niet winterhard en moeten voor de eerste nachtvorst uitgegraven worden en bewaard worden op een koele en vorstvrije plaats tussen droog zand of turf. Wanneer ze in potten staan kan de plant afgeknipt worden en op een koele vorstvrije plaats overwinteren geef heel weinig water pas wanneer de eerste groei weer te zien is licht zetten en meer water gaan geven. In het  voorjaar kunnen ze ook meteen verpot worden en het is mooi wanneer ze vanaf vijf bollen bij elkaar staan.. Afharden en aan de zon laten wennen en na half mei wanneer er geen nachtvorst meer te verwachten is op een definitieve plaats zetten in de tuin.

Haaklelie (Crinum)
Er zijn in deze familie winterharde soorten zoals Crinum Yemense, Crinum bulbispermum en Crinum Zeylandicum maar ook minder harde en niet winterharde soorten, deze laatste zullen dus met pot en al binnen moeten overwinteren. Het beste is één van de vele mooie winterharde soorten te nemen in ons klimaat. De niet winterharde bollen moeten uitgegraven en bewaard worden zoals andere bollen of de planten in pot binnen laten overwinteren op een koele plaats.

De Crinums houden net als de Agapanthus niet van verpotten, ze moeten in het voorjaar pas verpot worden wanneer ze er bijna uitbarsten anders zullen ze waarschijnlijk niet gaan bloeien. Om de vier  of vijf jaar verpotten. Het zijn verder uitstekende kuipplanten. De winterharde bollen moeten wel beschermd worden met een flinke laag bladeren of ander vorstbeschermend materiaal.

Crinum-powellii haaklelie    anemoon-aemone-coronaria 2   Ranonkel
haaklelie (Crinum)                                                                                 Kaapse hyacint (Galtonia)                                                  ranonkels

Kuiflelie- Ananasplant (Eucomis bicolor)
De bollen welke in de volle grond geplant zijn moeten in oktober na de bloei  uitgegraven worden  om binnen op een koele en vorstvrije plaats te overwinteren. Als kuipplant kunnen ze in de winter naar binnen om te overwinteren, het blad sterft af dus kunnen ze op een donkere en koele vorstvrije plaats staan waar ze heel weinig water gegeven wordt. En in het voorjaar kunnen ze eventueel verpot en in het licht gezet worden met om de week een watergift. Afharden en aan het zonlicht laten wennen en na het gevaar van vorst buiten weer een definitief en beschut plaatsje geven.

 

Kuiflelie ananasplant (Eucomis bicolor) roze    Eremurus stenophyllus
kuiflelie                                                                                Eremurus (Eucomis bicolor)

Tijdens zachte winters buiten
Tijdens zachte winters kunnen er veel meer planten eenvoudig in de borders blijven en zelfs mooier bloeien zoals de Agapanthus en Canna en Amaryllis belladonna. Met flink wat stro of jute zakken, bladeren of ander vorstbeschermend materiaal hebben steeds meer mensen deze soorten in de tuin kunnen laten overwinteren. Let wel op de grond want in natte kleigrond zal het minder succesvol zijn dan in zanderige grond ook de plaats moet veel beschutting bieden tegen een uitdrogende oostenwind.
Planten welke jaren in de tuin kunnen overwinteren met een flinke laag vorstbescherming van afgevallen blad en stro of jutezakken zijn:
Triteleia (bol), Eremurus(knol), Anemone coronaria(knol) en siergember (Roscoea auriculata) (knol)

 

Roscoe brandisii siergember  triteleia_Rudy  anemoon-aemone-coronaria
siergember (Roscoea auriculata)                                                  Triteleia                                     Anemone coronaria

Enkele tips

Bij knolletjes is de bovenkant soms wat moeilijk vast te stellen, hiervoor kunnen ze een nacht in water gelegd worden waardoor ze opzwellen het wel te zien is. -Het is verstandig bij knollen om ze om de vier jaar uit te graven, te verdelen en opnieuw te planten. -Zorg voor voldoende vorstbeschermende materialen in huis, de winter kan soms plotseling binnenvallen. Dan is er genoeg tijd om bollen en knollenplanten te beschermen tegen vorst. -Planten met vorstgevoelige bollen en knollen kunnen ook met een flinke plastic pot in de border geplant worden. Zo kunnen ze in het najaar eenvoudig weer naar binnen gebracht worden. -Let er dan wel op dat planten in potten zelf niet verder dan de pot kunnen zoeken naar water en voeding, dus regelmatig water en voeding geven. Zeker planten welke van vochtige en vruchtbare grond houden.

Kuipplanten

Ook veel kuipplanten groeien vanuit een bol, knol of wortelstok deze vaak tropische planten moeten voor de vorst naar binnen en een koele plaats in huis krijgen om te overwinteren. Bladbehoudende soorten in het licht maar niet in de zon plaatsen met een aangepaste watergift omdat ze toch in rust zijn. Pas wanneer de groei er weer in komt meer water gaan geven en iets warmer zetten. Bladverliezende soorten kunnen donker staan en krijgen heel weinig water om net niet te verdrogen. Pas wanneer de groei weer te zien is krijgen deze ook weer een lichte plaats  en om de week water.