Wintergroene – groenblijvende bodembedekkers

 

Vinca minor alba
Vinca minor alba

Wintergroene bodembedekkers

 

Mooi en onkruid werend

Wintergroene bodembedekkers staan mooi onder heesters en bomen en zorgen dat onkruid daar geen kans krijgt. Er zijn heel laag blijvende bodembedekkers van 5 en 15 cm hoogte maar ook van 30 – 40cm hoogte in volgroeide staat. Eén ding hebben ze gemeen ze bedekken de bodem zeker wanneer er meerdere planten met een kruipende groeiwijze bij elkaar gezet zijn, of wanneer ze zichzelf snel vermeerderen en grote gedeelten van de border geheel opvullen. Ook zijn er dwergheesters welke vrijwel alleen in breedte uitgroeien en zo de bodem met de lengte van hun takken volledig bedekken. Kruipende bodembedekkers zullen deels over de borderrand heen groeien en zo een speels beeld creëren in de tuin. Eigenlijk zijn bodembedekkers onmisbaar in de tuin. Naast de borders vinden ze ook een plaats in plantenbakken.

Onkruid bestrijders!
Bodembedekkers worden vaak ingezet om groei van onkruid tegen te gaan om het tuinieren plezieriger te maken. Maak de bodem schoon van onkruid en wortels voordat de bodembedekkers er geplant worden. Wanneer er de eerste tijd toch nog wat onkruid opschiet moet dit meteen weggehaald worden met wortel en tak. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld worden zal onkruid geen kans meer hebben.

Aanschaf
Bij de aanschaf van bodembedekkers zijn er enkele belangrijke gegevens waar op gelet moet worden. Is de bodembedekker, bladbehoudend en wintergroen of  bladverliezend in de winter, de standplaats zon, halfschaduw of schaduw, bloeitijd, bladkleur en de kleur van de bloemen, de hoogte van uitgroeien en de hoeveelheid planten welke er per m2 meter nodig zijn. Gegevens welke altijd bij aanschaf vermeld worden. Naast de bekende kruipende plantjes zijn er veel meer plantenfamilies die naast de vaak bekende hoog uitgroeiende heesters ook dwergen en uitstekende bodembedekkers leveren. Ook klimplanten kunnen zich goed hechten aan de bodem en zijn dan een uitstekende bodembedekker. Maagdenpalm is bekend als bodembedekker maar is ook klimplant, terwijl Hedera (klimop) ook een bodembedekker is. Er is voor iedere plaats in de tuin en ieder doel een bodembedekker en ook voor iedere smaak. Naast wintergroene bodembedekkers zijn er ook vele wintergroene heesters en vaste tuinplanten welke extra opvallen in de verder kale wintertuin.

Totaal afrekenen met onkruid?
Wilt u radicaal en langdurig afrekenen met onkruid in uw tuin? Laat dan uw tuin uitgraven en nieuw zand aanbrengen en vakkundig (her)bestraten met grote tuintegels. En laat de (verhoogde) borders vullen met nieuwe tuingrond. Zorg daarna dat de tuingrond bedekt wordt met wintergroene bodembedekkers naast wintergroene heesters en planten voor een onderhoudsvrije tuin.

Modeltuinen Zwanenburg heeft een zeer groot assortiment in geschikte tuintegels en borderverhogingen welke we vakkundig aanleggen en plaatsen met of zonder sfeervolle led-verlichting. Vraag HIER gratis en vrijblijvend een tuinontwerp en prijsopgave aan voor uw tuin.

 

Alle wintergroene soorten


Standplaats zonnig – halfschaduw

 

Grote maagdenpalm ( Vinca major)

Vinca major bloeit in mei- juli met blauwe paarse bloemen van 5-6cm en heeft een ovale glanzende donkergroen blaadjes van 8cm en groeit uit tot 30-40cm hoogte. Is een snelle groeier en kan enigszins gaan woekeren. De Major kan heel goed en drastisch gesnoeid worden. V. Major groeit in de schaduw, half schaduw en zon. Al zal de bloei uitbundiger zijn wanneer de standplaats zonnig is.
Vinca major ‘Variegata’ heeft een wit omrand blad en de bloemen zijn blauwer. Heeft meer zon nodig om de bonte tekening van het blad te behouden.

 

Vinca Major Maculata vinca major variegata vinca major variegata 2
Vinca major                                                                                                 Vinca major `variegata

Kleine maagdenpalm ( Vinca minor)

De kleine maagdenpalm heeft soorten voor zowel een zonnige als schaduwrijke standplaats.
Vinca minor bloeit in maart-juni met blauw paarse bloemen van 3cm, heeft een glanzend klein ellipsvormig blad van 3-4cm en is uitgroeiend tot 20 cm hoogte. Groeit snel maar trager dan de grote maagdenpalm en kan eenvoudig in bedwang gehouden worden. Is een uitstekende bodembedekker welke de groei van onkruid uitstekend tegenwerkt.

vinca_minor Vinca minor ‘Variegata’ Vinca minor `Atropurpurea` Vinca minor `Elisa`
Vinca Minor                             V. minor `Variegata`                               V. minor `Atropurpurea                             V. minor `Elisa`


Vinca minor ‘Gertrude Jeckyll’
bloeit met witte bloemen in februari/maart – mei en groeit uit tot 10 cm hoogte. Half beschaduwde plaats.

Vinca minor ‘Variegata’  heeft blauwe bloemen en geelgroen bont blad tot 25 cm en verdraagt meer zon.
Vinca minor `Marie`heeft grotere blauwe naar purperkleurige bloemen in maart- mei. Groeit uit tot 10cm. Zonnige standplaats.
Vinca minor `Alba` groeit uit tot 15cm en bloeit met witte bloemen in april-mei. Standplaats schaduwrijk tot volle schaduw.
Vinca minor `Atropurpurea` heeft een groen blad en de bloemen zijn duidelijk purper van kleur en de bloeitijd is in april-mei. Groeit uit tot 20cm. Standplaats halfschaduw- schaduw.
Vinca minor `Elisa`groeit uit tot 10cm en bloeit in maart-mei met witte bloemen. Standplaats schaduw.

 

Vinca minor ‘Gertrude Jeckyll’ 2 Vinca minor ‘Gertrude Jeckyll’ veld Vinca minor `Marie`2
Vinca minor Gertrude Jeckyll                                                                                            V. minor `Marie`


Sagina subulata (vetmuur
)

Bloeitijd juni-augustus met veel kleine wit bloemetjes van 5mm, heel laag groeiend tot 5 cm. Vormt een zeer dichte begroeiing dat op mos lijkt en kan eenvoudig gras vervangen. Ook voor rotstuin en kleine oppervlaktes. Standplaats zonnig –halfschaduw groeit op humusrijke vochtige en zandachtige grond.
Sagina subulata ‘Aurea’ heeft geel -groen blad.


Sagina subulata 4 - kopie OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sagina subulata Sagina subulata tuin
Sagina subulata                                     Sagina subulata `Aurea

 

Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia)-bloeitijd april t/m mei met lila-roze bloemen heeft een groot groen blad groeit tot 20cm. Standplaats zon en halfschaduw in normale grond.

Herfsthooi (Hypericum calycinum) -bloeitijd juni- september met vrij grote gele bloemen voor een klein plantje, groeit tot 25 cm hoogte. Is een goede bodembedekker en kan grote vlakken bedekken. Kort knippen voor het jonge groen gevormd wordt. Staat graag op een zonnige of half beschaduwde plaats in normale tuingrond.

Zandblauwtje (Jasione laevis ‘Blaulicht’) bloeitijd juli- augustus met grote blauwe bloemen, groeit op tot 20cm hoogte. Staat het liefst op een zonnige of halfschaduw plaats in een zanderige bodem.

bergenia-cordifolia Hypericum calycinum 3 Jasione laevis 'Blaulicht' Zandblauwtje (Jasoine laevis 'Blaulicht'
Schoenlappersplant                             Herfsthooi                                                                     zandblauwtje

 

Campanula

De lage en kruipende soorten groeien als rotsplant gemakkelijk in rotsspleten en over muurtjes en borderranden, staan graag en blijven het mooist op een zonnige plaats welke ook  heel licht beschaduwd is. Zoals ze in de natuur en tussen rotsspleten en in de luwte van andere planten groeien. Ze verlangen een stenige en licht vochtige bodem, ze kunnen een droge bodem beter verdragen dan een blijvende natte bodem. Bloeien overvloedig van juni tot augustus/september. Ze zijn wintergroen en groeien bodembedekkend en zijn rijkbloeiend in de zomer. Trekken bijen aan, maar ook slakken waarvoor ze tijdig beschermd moeten worden.

Campanula portenschlagiana (klokjesbloem)-bloeitijd juni tot augustus met blauwe bloemen, heeft  groene blaadjes groeit uit tot 15 cm hoogte. Standplaats zonnig en halfschaduw in een voedselrijke bodem.
Campanula poscharskyana (klokjesbloem) -bloeitijd juni- augustus met blauwpaarse bloemen, heeft groene blaadjes groeit uit tot 20 cm hoogte en groeit over muurtjes en plantenbakken heen. Standplaats zonnig en halfschaduw in een licht vochtige en neutrale bodem.
Campanula portenschlagiana ‘Resholt Variety’– bloeit met paarse bloemen en heeft licht getand groen blad en groeit uit tot 10cm.. Groeit bodembedekkend op stenige bodem en ook tussen rotsspleten en muurtjes.
Campanula poscharskyana ‘E.H. Frost’– bloeit in juni en augustus met witte stervormige bloemen. Verlangt een zonnige en lichtbeschaduwde plaats, stenige vochthoudende bodem en neutrale voeding. Groeit uit tot 15cm hoogte.


Campanula portenschlagiana campanula poscharskyana  Campanula poscharskyana Campanula poscharskyana 'E.H. Frost'
C. Portenschlagiana                          C. Poscharskyana                                   C.Poscharskyana                                     C. Poscharskyana ‘E.H. Frost’


Lewisia

Lewisia longipetala ‘Little Plum’ (Bitterkruid) -bloeitijd is van juni tot oktober in rozerood.  Standplaats zonnig of halfschaduw op neutrale tot licht zure bodem. De bladkleur is blauwgroen en de plant groeit uit tot 10-20cm hoogte.
Lewisia ‘Sunset Hybrids’ (bitterkruid) bloeitijd in mei-juli, is een echte rotsplant uitgroeiend tot 10- 20cm. Standplaats zonnig- halfschaduw in een vrij droge licht zure grond welke stenig is. Groeit ook in rotspleten, geschikt voor de rotstuin..
Lewisia cotyledon ‘Rainbow’ bloeit met meerdere kleuren.

 

Lewisia longipetala 'Litle Plum' Lewisia-Little-Plum-Lewisia-longipetala-x-cotyledon Lewisia 'Sunset Hybrids' lewisia cotyledon rainbow 3
Lewisia longipetala ‘Litle Plum’                                                        L. ` Sunset hybrids`                                                L cotyledon ‘Rainbow’

 

Randjesbloem (Aubrieta)

Aubrieta bloeitijd april-mei- heeft grijsgroen blad uitgroeiend tot 10-15cm, staat het liefst in de zon op een kalkrijke bodem welke goed vocht doorlaatbaar moet zijn. Geschikt voor rotstuinen en plantenbakken. De kruipende plantjes vormen een zee van bloemen. Er zijn verschillende varianten met het meest blauw- paars en roodpaarse kleuren.

Aubrieta 'Silberrand' aubrieta-cascade-red aubrieta cascade red aubrieta `blaumeise`
Aubrieta ‘Silberrand’                         Aubrieta-cascade-red                    A.`cascade-red`                                            Aubrieta `blaumeise`                                 `

Zoals:
Aubrieta ‘Downer Variegata’ heeft een bontblad en lila bloemen
Aubrieta ‘Cascade Red’ met roodpaarse bloemen
Aubrieta ‘Silberrand’ bont blad en blauwe bloemen
Aubrieta `blaumeise` -donkerblauwe bloemen
Aubrieta ‘alba’ met witte bloemen.
Aubrieta ‘Joy’ met lichtpaarse bloemen
Aubrieta `Hamburger Stadtpark’ met paarse bloemen
Aubrieta ‘Cascade Blue’ met blauwe bloemen

 Aubrieta 'Cascade Blue' Aubrieta Hamburger Stadtpark' - aubrieta Aubrieta alba
Aubrieta ‘Cascade Blue’              A. Hamburger Stadtpark’                        soorten bij elkaar                                        Aubrieta `alba

 

Siertijm (Thymus) 

Thymus vulgaris 'Argenteus'
Thymus vulgaris ‘Argenteus’

De bloeitijd van siertijm is juni – augustus  in de kleuren roodpaars, paars, lila, roze en wit. Er zijn vele varianten welke uitgroeien in hoogte tussen de 5 en 20 cm. Thijm verlangt een zonnige plaats in kalkrijke grond. En houdt niet van natte voeten en aanhoudende nattigheid. De grond moet dus goed vocht doorlatend zijn. Tijm is winterhard en wintergroen. Siertijm is een goede bodembedekker en vult hele vlakken op dat in de bloeitijd overladen wordt met bloemen. Is geschikt voor de rotstuin en hangt over de borderrand heen. De bloemen trekken bijen en hommels aan. En natuurlijk zijn er ook mooie combinaties in kleurtinten te maken.

Thymus serpyllum 'Snowdrift'  Thymus serpyllum bloem  thyme-doone-valley
Thymus serpyllum ‘Snowdrift’                Thymus serpyllum          Thyme `Doone-Valley`

Thymus ‘Doone Valley’ heeft groen blad met helder gele vlekjes en bloeit in juni – juli met lilaroze bloemen en groeit uit tot 5cm- trekt bijen en vlinders aan.
Thymus serpyllum heeft groen blad en bloeit in juni-augustus met roze bloemen en groeit uit tot 10cm. Is inheems, komt in Nederland in het wild voor.
Thymus serpyllum ‘Snowdrift’ heeft groen blad en bloeit in juni – augustus met witte bloemen. Groeit uit tot 10cm is geurend en trekt bijen en hommels aan.
Thymus fragrantissimus ‘Orange’ heeft zilvergrijs-groen blad dat ruikt naar citrusfruit, bloeit in juni- juli met witte bloemen. Groeit uit tot 20-30cm is geurend.
Thymus vulgaris ‘Argenteus’ heeft een bont blad zilvergrijsgroen – bloeitijd mei-juli met paarsblauwe bloemen uitgroeihoogte 20-30cm. Trekt bijen en vlinders aan. Thymus vulgaris ‘Deutscher Winter’ het blad is groen, de plant groeit uit tot 30cm, de bloeitijd is juni –augustus met roze bloemen.
Thymus herba-barona (karwijtijm) heeft donkergroen blad, bloeit in juni-augustus met roze bloemen, groeit uit tot 10-20cm hoogte en is geurend naar karwij.


 
Thymus fragrantissimus 'Orange' blad thymus-vulgaris-fragrantissimus Thymus herba-barona Thymus vulgaris 'Deutscher Winter'
fragrantis- ‘Orange’                                              V`fragrantissimus`                   Karweitijm `herba-barona`           V ‘Deutscher Winter’

Kruiptijm 
Thymus praecox ‘Elfin’ heeft groen met zilvergrijs blad groeit uit tot 10cm, bloeit in juni – augustus met roze bloemen. Trekt bijen en vlinders aan.
Thymus praecox ‘Vey’ bloeitijd in juni-juli met roze bloemen, groeit uit tot 5cm. Geurend.
Thymus praecox ‘Hall’s Variety’ heeft grijsgroen blad en bloeit in juni- juli in lilaroze, uitgroei hoogte 5cm.
Thymus Praecox pseudolanuginosus (woltijm) heeft harig blad bloeit met lilaroze bloemen en groeit uit tot 10cm hoogte.

 

Thymus-Albus Thymus praecox 'Albus', Kruiptijm. Thymus praecoxthymuspseudolanuginosis harig blad
Praecox ‘Albus’ van dichtbij  en in uitbundige bloei                                    Praecox pseudolanuginosus bloei en  harig blad


Thymus praecox ‘Albus’
, groen blad , bloeit met witte bloemen in juni-juli groeit uit tot 10cm.

Thymus praecox ‘Minor’ heeft grijsgroen blad en bloeit in juni-juli met roze bloemen groeit uit tot 5cm. 
Thymus praecox ‘Purple Beauty’ heeft blauw-groenblad en bloeit met roodpaarse bloemen en groeit uit tot 10cm.
Thymus praecox ‘Coccineus’ groen glanzend blad en rijkbloeiend in roodpaars en paars, uitgroeiend tot 10cm hoogte.
Thymus praecox ‘Pink Chintz’
heeft groen blad en lichtroze bloemen groeit kruipend uit met 5cm hoogte.

thymus praecox minor  Thymus praecox 'Coccineus' begin bloeiThymus praecox 'Coccineus' Thymus praecox 'Purple Beauty' Thymus praecox ‘Pink Chintz’
Praecox minor                     Praecox ‘Coccineus’  begin en daarna volop bloei              Praecox`Purple Beauty`    Praecox ‘Pink Chintz’

Kruisingen
Citroentijm ruikt naar citroen wanneer het blad gekneusd wordt, de bloemen trekken vlinder en bijen aan.
Thymus citriodorus ‘Aureus’ (Citroentijm) heeft bont blad en bloei in juni-augustus met roodpaarse met roze bloemen groeit uit tot 20cm.
Thymus x citriodorus ‘Silver (Citroentijm) heeft zilverbont blad, groeit uit tot 20cm, bloeit juni-augustus met lichtroze bloemen, trekt bijen aan.
Thymus x citriodorus ‘Villa Nova’ (citroentijm) heeft groen met geel bont blad, bloeit in juni en juli met roze bloemen, groeit uit tot 15cm.
Thymus x citriodorus ‘Bertram Anderson’(citroentijm) heeft groen met geel bonte blaadjes. Bloeitijd juni-juli met lilaroze bloemen. Groeit uit tot 10cm.

 

Thymus citriodorus 'Aureus' thymus_citriodorus_aureus bont blad thymus-x-citriodorus-silver-queenThymus-citrodorus-Silver-Queen blad  thymus_citriodorus_bertram_anderson02
Thymus citriodorus ‘Aureus’ bloei en blad                    Thymus-x-citriodorus-silver-queen bloei en blad                    ‘Bertram Anderson’-blad

 

Engels gras (Armeria maritima ‘Splendens’) bloeitijd – mei-juli met hard en zacht roze bloemen groeit tot 15cm. Zonnige standplaats in een vochtige kalkrijke bodem. In de winter een drogere bodem. 

Armeria maritima Splendens Engels gras (Armeria maritima 'Splendens')
Armeria maritima ‘Splendens’

 

Ezelsoor – Stachys byzantina
Stachys byzantina bloeitijd in juli-september met paars-lila bloemetjes, het blad is zacht behaard en lichtgrijs groen. Houdt van een zonnige plaats in kalkarme zandgrond. Neem wel zoveel mogelijk het afgevallen blad van andere planten weg, het behaarde blad is gevoelig voor rotting op die plaatsen. De  bijzondere bloemen komen niet allemaal tegelijk. .

Stachys byzantina ‘Silver Carpet`is lager en bloeit nauwelijks, maar is wel een prima bodembedekker met mooi grijs en zacht blad tot 20cm hoogte.
Stachys byzantina ‘Primrose Heron’ heeft lichtgroen-geel blad in het voorjaar, bloeit met roze bloemen- bladeren komen tot 30-40cm hoogte.

Ezelsoor-stachys byzantina Ezelsoor-stachys byzantina bloem Stachys byzantana 'Silver Carpet'
 -primrose-heron
Stachys byzantina                          bloeiwijze                `Silver Carpet`                                     `Primrose Heron`


Loopkamille (Chamaemelum nobile ‘Treneague’) bloeit zeldzaam, maar geurt wel wanneer je er overheen loopt. Bedekt goed de bodem, is eenvoudig in vorm bij te knippen en laat zich combineren met andere planten. Heeft als rotsplant graag een zonnige plaats en een voedingrijke bodem welke niet geheel uit mag drogen. Kan gras vervangen.

 

Penningkruid (Lysimachia nummularia) bloeit in  juni tot september met gele bloemen op dikke bloemsteeltjes. Heeft 2,5cm ronde blaadjes en vormt met de kruipende groeiwijze een lichtgroen tapijt. Groeit het beste op zonnige en zeer vochtige tot natte plaatsen. Groeit ook wel in lichte -halfschaduw plaatsen. Het is een uitstekende bodembedekker. Groeit uit tot 10-50cm hoogte. Komt ook in Nederland in het wild voor ,daar waar de grond nat.

Chamaemelum nobile ‘Treneague’ Penningkruid penningkruid mat
Loopkamille                                                 Penningkruid                       vermeerdert zichzelf op vochtige bodem

 


Leptospermum rupestre
Groeit laag bij de grond uit tot 30cm hoogte met uitstrekkende groene takjes. Bloeit in de zomer met veel witte bloementjes aan de takken. Standplaats zonnige halfschaduw.

Leptospermum-Rupestre  Leptospermum rupestre 2
Leptospermum-Rupestre

 

Sahucii (bastaard-cistusroos)
De bloeitijd is in juni – augustus met witte bloemen, groeit in volwassen vorm uit tot 20- 40cm hoogte. Is een rotsplant en bodembedekker. Staat graag in de zon in een zanderige en vochthoudende bodem. Minder zon dan mag de bodem iets droger zijn.

Halimiocistus sahucii  Halimiocistus sahucii
Halimiocistus sahucii


Viburnum davidii (sneeuwbal)
Viburnum davidii is een
 heesters met donkergroene dikke ovale bladeren van 15cm lengte waarin drie bladnerven te zien zijn. De bloeitijd is april- juni met witte bloemen, in het najaar volgen de blauwe bessen aan de vrouwelijke planten en deze blijven aan de heester in de winter. Ze zijn tweehuizig er is dus een mannelijke soort nodig is voor de vorming van deze blauwe bessen bij de vrouwelijke soort.  De heester groeit uit tot circa 60 cm hoogte en in de breedte tot  ruim 90cm. En kan hierdoor als bodembedekker geplant worden. Het is een kleine sneeuwbal en bloeit iets minder uitbundig als de soortgenoten. Standplaats zonnig tot halfschaduw.

Viburnum davidii Viburmun davidii blad heester Viburmun davidii Viburmun davidii bessen
Viburmun davidii bloemen                                                                                                                                                          blauwe bessen

 

Stekelnootje

Acaena verlangt een zonnige plaats en een vrij droge bodem zeker in de winter, en heeft graag een kalkrijke grond. Is snel groeiend en een prima bodembedekker omdat ze een dichte mat vormen. Ze zijn goed te combineren met andere planten. Er meer dan 70 varianten. De bloei valt in juni- augustus en het najaar volgen de vele bruin tot opvallend roodpaarse  stekelige vruchtjes.

acaena_buchananii bloei Acaena-buchananii blad en vruchten  Acaena 'Blue Haze' blad  Acaena-microphylla -
Acaena buchananii blad – bloei              en vruchten                                               Acaena ‘Blue Haze’ – blad                             Acaena-microphylla

Acaena buchananii  groeit met grijsgroene blaadjes uit tot 10cm hoogte. Na de bloei komen de decoratieve stekelige roodbruine vruchtjes. Heeft ondergrondse uitlopers en vormt zo als bodembedekker hele dichte matten.
Acaena `Blue Haze` heeft kleine blauw grijsgroene blaadjes welke getand zijn. Bloeit in juni-augustus met witte bloemen waarna er roodbruine stekelvruchtjes volgen. Groeit uit tot 10cm. Staat graag in de zon maar kan ook halfschaduw zijn. Is geschikt als bodembedekker en voor de rotstuin.
Acaena microphylla heeft een olijfgroen blad dat sterk getand is, groeit als kleinste soort uit tot 5cm hoogte, na de witte bloei volgen de roodbruine stekelvruchten.
Acaena microphylla ‘Kupferteppich’ de kleine blaadjes zijn bronsgroen en getand, de bloei is wit en de stekelvruchtjes zijn opvallend roodpaars van kleur naar de naam van de plant.
Acaena anserinifolia heeft kruipend groen en licht behaard blad, groeit in hoogte uit tot 15cm, bloeit met witte bloemen en heeft roestbruine stekelvruchten.
Acaena magellanica heeft grijsgroen blad en witte bloemen waarna er in het najaar roodpaarse stekelvruchten volgen.

 

Acaena microphylla 'Kupferteppich'2 Acaena_anserinifolia blad Acaena magellanica -  acaena bodembedekkend - kopie
micro- ‘Kupferteppich’         Anserinifolia -blad         Magellanica vruchten                              Acaena is een dichte bodembedekker


Kruipphlox of vlambloem

Phlox 'Candy Stripes' 2
Phlox subulata ‘Candy Stripes’

Phlox subulata

Phlox subulata in het Nederlands kruipphlox zijn winterhard, groenblijvend en hebben een kuipende groeiwijze en een uitbundige bloei. Phloxen groeien uit tot 10- 20cm en zijn mooie kruipende bodembedekkers in de volle grond, maar ook in plantenbakken en bloempotten. Door de kruipende groeiwijze zullen ze met de trosvormige bloemetjes over de rand hangen en natuurlijk een mooi beeld vormen in de tuin. En dat met een groot voordeel, ze weren het onkruid in de borders!
Ze verlangen een zonnige tot half beschaduwde plaats en blijven het mooist in een licht vochtige humusrijke en goed doorlatende bodem ze houden niet van een natte grond. Minder zon is ook minder vocht. Ze zijn ook geschikt voor rotstuinen. Na de uitbundige bloei kunnen ze teruggesnoeid worden om de groei mooi vol te houden. Phloxen zijn er in vaste planten en eenjarige en ook in bladverliezende en groenblijvende soorten. De groenblijvende kruipende soorten bloeien van april tot juli uitbundig in meerdere kleuren.
Enkele soorten zijn:

Phlox-Atropurpurea Phlox 'Calvides White' 2 Phlox 'MacDaniel's Cushion' Phloxgroepen
Phlox-Atropurpurea              Phlox ‘Calvides White’                  Phlox ‘MacDaniel’s Cushion’                                         in twee kleuren bij elkaar

De naam zegt vaak al iets over de bloemkleur waarin  kleine verschillen te zien zijn. Mooie kleurcombinaties geven deze bloeiers nog meer schoonheid.
Phlox subulata ‘Emerald Cushion Blue’ bloeit met violetblauwe bloemen.
Phlox subulata ‘Candy Stripes’ bloeit met wit met rozelila gestreepte bloemen.
Phlox subulata ‘Bavaria’ bloeit met violetblauwe bloemen.
Phlox subulata ‘Atropurpurea’ bloeit met roodpaarse bloemen.
Phlox subulata ‘Moerheimii’ heeft rozelila bloemen.

Phlox subulata Moerheimii phlox_subulata_apple_blossom  Phlox_subulata_Maischnee Phlox subulata 'Early Spring Purple' -
   Phlox Moerheimii                    Phlox_Àpple Blossom`                                   Phlox  ‘Maischnee’                                ‘Early Spring Purple’

Phlox subulata ‘Calvides White’ bloeit met witte bloemen.
Phlox subulata ‘MacDaniel’s Cushion’ bloeit met helder roze bloemen.
Phlox subulata ‘Maischnee’ bloeit met witte bloemen.
Phlox subulata ‘Apple Blossom’ bloeit met witte bloemen en een roze hart.
Phlox subulata ‘Early Spring Light Pink’ met effen roze bloemen.
Phlox subulata ‘Early Spring Lavender’ met een lichte effen kleur lilablauwe bloemen.
Phlox subulata ‘Early Spring Purple’ met effen paarse bloemen.

 Phlox subulata 'Emerald Cushion Blue' phlox subulata emerald cushion-blue  phlox-subulata-bavaria1 Phlox subulata 'Bavaria'
Phlox ‘Emerald Cushion Blue’                                                                                                                Phlox subulata ‘Bavaria’

 

Dwerg coniferen

Juniperus-horizontalis-‘Plumosa’Juniperus horizontalis ‘Plumosa’


Coniferen zijn bijzonder vorstbestendig tot -40 graden. Coniferen zijn niet veel eisend vragen weinig onderhoud en kunnen heel oud worden. Stanplaats is zon en halfschaduw dan wel met minstens vier uur zon. Ze zijn niet kritisch wat de grondsoort betreft. Het beste groeien ze in een pH neutrale tot licht zure grond, en een vochthoudende en zandige bodem welke goed doorlaatbaar en gematigd voedzaam is.

Enkele van de laagblijvende en bodembedekkende coniferen zijn:
Juniperus communis ‘Repanda’  Jeneverbeslichte schaduw
Juniperus procumbens ‘Nana’ deze kruipjeneverbes groeit uit tot 30cm hoogte en heeft een kruipende groeiwijze met blauwgroen blad. Lichte schaduw – zon
Juniperus horizontalis ‘Plumosa’ groeit zeer breed uit tot 250cm met een kruipende groeiwijze tot 15cm hoogte met grijsgroene naaldjes. Het blad kleurt in het najaar naar purper.
Juniperus. squamata ‘Blue Carpet’ is een in de breedte uitgroeiende conifeer met blauwgrijs blad als, groeit als een tapijt dat aan de uiteinde van de takken iets omhoog staat. Groeit uit tot 30-50 cm hoogte. Bloeit in april – mei met gele bloemen. Standplaats zon – lichte schaduw.

 

Juniperus procumbens ‘Nana’  Juniperus horizontalis ‘Plumosa’ Juniperus. squamata ‘Blue Carpet’ 2 Juniperus-communis-Repanda-dwerg-jeneverbes
Juniperus procumbens ‘Nana’             J. horizontalis ‘Plumosa’                      J. squamata ‘Blue Carpet’                  J. communis ‘Repanda’

 

Juniperus communis `Green Carpet`is een Jeneverbes met grijsgroen blad dat in de winter donkergroen wordt, groeit wijduit en kan als bodemdekker een mooi tapijt vormen , de volwassen hoogte is 15cm. Zon – halfschaduw.
Microbiota decussata deze conifeer heeft een wat schubvormige groeiwijze sterk in de breedte groeiend met diepgroen blad en groeit in hoogte uit tot 30 cm. In de winter kleurt het blad naar bronskleurig.  Halfschaduw- zon.
Juniperus horizontalis ‘Golden Carpet’ is een kruipende jeneverbes, heeft een mooi geelgroen blad, groeit in de breedte laag bij de grond waardoor is het een prima bodembedekker is dat een helder gekleurd tapijt vormt. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Microbiota decussata 3 Microbiota decussata blad - kopie Juniperus-horizontalis-Golden-Carpet 1
communis `Green Carpet`                         Microbiota decussata                     blad Microbiota decussata      J.horizontalis ‘Golden Carpet’

Juniperus horizontalis ‘Hughes’ is ook een traag groeiende meest in de breedte groeiende Jeneverbes tot een hoogte van 25cm. Het fijne blad is zilver- blauw en in de winter verkleurt het naar blauwgroen.
Juniperus conferta `Blue Pacific` is een langzame en in de breedte groeiende jeneverbes met blauwgroen blad, blijft laag bij de grond tot 30cm hoogte.
Juniperus.horizontalis`Prince of Wales` groen blad breed uitgroeiend tot een hoogte van 30cm.
Juniperus squamata ‘Blue Star’ heeft grijsblauw blad en groeit uit tot 40cm hoogte.


Juniperus horizontalis 'Hughes' Juniperus horizontalis 'Hughes' Hughes blad Juniperus conferta Blue Pacific2 Juniperus squamata Blue Star_2
J.horizontalis ‘Hughes’                     J.h `Hughes blad                         J. conferta `Blue Pacific`                           J. squamata ‘Blue Star’


Juniperus horizontalis ‘Blue Chip’ heeft blauwgroen blad en een kruipende groeiwijze in hoogte uitgroeiend tot 25cm, staat graag in een voedselrijke vochthoudend goed doorlatende zandige bodem. In de zomer het liefst uit de felle middagzon.
Juniperus horizontalis ‘Lime Glow’ deze kruipjeneverbes heeft geelgroen blad en groeit uit tot 40cm hoogte.
Juniperus horizontalis ‘Wiltonii’ is een kruipjeneverbes met groen blad en uitgroeiend tot 20cm hoogte.

 

Juniperus horizontalis 'Blue Chip` Juniperus horizontalis 'Lime Glow' 3 Juniperus horizontalis 'Wiltonii' -
J. horizontalis ‘Blue Chip’
                           J.horizontalis ‘Lime Glow’                          J.horizontalis ‘Wiltonii’

 

 

Hedera ( klimop)

Hedera-helix-‘Green-Ripple’
Hedera-helix-‘Green-Ripple’

Hedera is snel groeiend en verschillende soorten kunnen als goede bodembedekker ingezet worden en geven onkruid geen kans. Let wel op want ze kunnen zichzelf hechten en zo naast de bodem ook tegen aanliggende muren of bomen gaan groeien. Ze staan het liefst uit een gure wind en in een humus- en voedselrijke vochthoudende bodem. In de zon en halfschaduw. Hedera helix bloeit met cremekleurige bloemen waarna er zwarte of gele bessen volgen.

 

Hedera Hibernica ( Ierse klimop) Hedera_hibernica bloei Hedera hibernica bloei
Hedera Hibernica

Hedera Hibernica ( Ierse klimop) heeft gele bloemen waarna een jaar later de zwarte bessen rijpen.
Hedera helix`Glacier`
heeft een groen met wit omrand blad en is ook snel groeiend, bloeit in oktober tot december met trossen bolvormige  bloemen waarna er zwarte bessen volgen. Zon – halfschaduw.

Hedera helix ‘ivalace’ heeft glanzend donkergroen en enigszins gekrulde bladranden groeit langzamer dan de Hibernica. Bloeit vanaf augustus tot oktober met geel-groene bloemen waarna er zwarte bessen verschijnen.
Hedera helix ‘Green Ripple’  heeft sterk ingesneden donkergroen blad waarin lichtgekleurde nerven te zien zijn.
Hedera `Baltica`heeft een donker blauwgroen blad dat tijdens vorst iets kan verkleuren waarbij de nerven grijswit worden. Is een harde en dichte groeier. Halfschaduw- zon in vochthoudende bodem.

 

Helix hedera 'Glacier' Hedera helix ‘ivalace’ Hedera helix ‘Green Ripple’ Hedera `Baltica`-
Helix hedera ‘Glacier’                                          Hedera helix ‘ivalace’                                     H.helix ‘Green Ripple’          Hedera `Baltica`

Hedera helix ‘Goldchild’ is een langzame groeier en heeft een grijsgroen blad met een gele rand, in het najaar komen er zwarte bessen.
Hedera helix ‘Gruno’ heeft een donkergroen blad met lichtbruine nerven.
Hedera helix ‘Normandy Carpet’ het blad kleurt naar donkere blauwgroene.

Hedera helix ‘Thorndale’ het blad is kleiner en licht golvend met geelgroene nerven, het blad verkleurt in de winter bruingroen.

 

Hedera helix 'Goldchild'  Hedera helix 'Normandy Carpet' Hedera-helix-Thorndale
Hedera helix ‘Goldchild’                                        H. helix ‘Normandy Carpet’        H.helix-Thorndale

 

Buxus

Buxus is wintergroen en enkele zijn geheel bodembedekkend. Ze zijn goed en eenvoudig in vorm te knippen met een speciale buxusschaar of gewone heggenschaar. Knip niet wanneer het zonnig weer is en ook niet wanneer het vriest. Meestal is twee keer per jaar voldoende. Buxus is kalkminnend en een veelvraat aan voedingstoffen welke hij nodig heeft om mooi en gezond te blijven. Bemesten is noodzakelijk.
Buxus microphylla Herrenhausen heeft fijne lichtgroene blaadjes en groeit uit tot 50-100cm. Is goed in vorm te houden en bodembedekkend. Bloeit in april-mei met geelgroene bloemen.
Buxus sempervirens `Blauer Heinz`is een langzame groeier met blauwgroene blaadjes. Het is de kleinste buxus met een volgroeide hoogte en breedte van 40-50cm. Bloeit niet.
Buxus microphylla `Rococo` heeft lichtgroen blad en is een uitstekende bodembedekker, is ook geschikt voor lage haagjes. Is goed in vorm en op gewenste hoogte te houden.

Buxus microphylla Herrenhausen - Buxus sempervirens `Blauer Heinz`2 Buxus microphylla `Rococo`
Buxus microphylla-Herrenhausen                                                        sempervirens-Blauer-Heinz     B.microphylla-Rococo

 

Winterheide

Erica-carnea-kleuren-veld

Winterheidesoorten zijn geschikt als bodembedekkers, naast het wintergroene blad bloeien ze met paarslila en rozerode tinten. Ze groeien meer in de breedte uit en in hoogte tot 20cm en staat graag in de zon- halfschaduw en kunnen open ruimtes bodembedekkend opvullen.

Erica Carnea ‘Pink Spangles’ bloeit in tweekleurig roze van januari tot maart.
Erica carnea ‘Snow Queen’ bloeit met  witte bloemen van december tot maart.
Erica carnea ‘December Red’ bloeit in rozepaars van december tot maart.
Erica-Carnea-Challenger bloeit februari- april groeit uit tot 20cm.

Erica Carnea 'Pink Spangles' 2 Erica Carmea Snow Queen Erica carnea 'December Red' Erica_carnea_'Challenger'
Erica-Carnea-Pink-Spangles                 Erica Carmea Snow Queen                 Erica carnea ‘December Red’                        Erica carnea ‘Challenger’

 

Duizendknoop

De duizendknoop groeit en vermeerdert zich vanuit een kruipende wortelstok in de grond en kan hierdoor de groei van onkruid goed tegengaan.
Persicaria affinis ‘Donald Lowndes(duizendknoop) bloeit in juni tot oktober met roze bloemen een zeggesoort die uitgroeit in pollen van 20- 25cm. Vochtige en humusrijke bodem in de zon.
Persicaria affinis’Darjeeling Red’ ( Duizendknoop) groeit uit tot maar 5 tot 10 cm en is een goede bodembedekker. Bloeitijd juli-augustus met bloemen welke ruim 10cm boven het blad uitsteken. De bloei is lichtroze de bloemknoppen donker roze, hierdoor lijkt het of de er twee kleuren bloemen zijn.
Persicaria affinis ‘Superba’ bloeit van juli tot november met rozerode bloemen. Groeit uit tot 25-30cm met groen blad. Staat graag op een zonnige plaats maar mag ook half schaduw zijn heeft het liefst een matig niet te voedselrijke en vochtige bodem maar verdraagt tijdelijk ook droogte. Groeit snel maar kan niet goed gecombineerd worden met andere planten, maar met een aantal bij elkaar is het een prima bodembedekker. Is ook geschikt voor de rotstuin.

Persicaria affinis ‘Donald Lowndes Persicaria-affinis-Darjeeling-Red Persicaria affinis 'Superba'
Persicaria affinis ‘Donald Lowndes                                                P. affinis Darjeeling-Red                          Persicaria affinis ‘Superba’

 

Rhododendron

Rhododendrons staan graag in de volle zon of halfschaduw in een humusrijke en licht zure vochtige bodem.

Rhododendron `Blue Tit`bloeit met lichtblauwe bloemen in mei-juni, is met de maximale hoogte van 80cm en brede groei ook een goede bodembedekker. Rhododendron `Scarlet Wonder` bloeit met rozerode bloemen en groeit meer breed dan hoog met 60cm hoogte. Is hierdoor ook een goede bodembedekker.
Rhododendron ‘Ptarmigan’ bloeittijd april-mei met witte bloemen blijft laag tot 30-40cm

 Rhododendron BlueTit Rhododendron `Scarlet Wonder`2Rhododendron `Scarlet Wonder`  Rhododendron 'Ptarmigan'
Rhododendron blue tit                                                                     Rhododendron `Scarlet Wonder`                                            Rhododendron ‘Ptarmigan’
Rhododendron ‘Blue Diamond’ bloeit in april- mei met paarse bloemen en groeit uit tot 80cm.
Rhododendron ‘Cilpinense’ (alpenroos) groeit langzaam naar 100cm en bloeit in maart-april met wit-roze bloemen.
Rhododendron ‘Baden-Baden’ rood bloeiend in mei het groene blad is gedraaid groeit tot 80cm is meer breeduit groeiend.

Rhododendron-Blue-Diamond  Rhododendron ‘Cilpinense’  Rhododendron Badenbaden
Rhododendron-Blue-Diamond                                           Rhododendron ‘Cilpinense’                                         Rhododendron Badenbaden

 

De Japanse Azalea

Japanse Azalea`s zijn laagblijvend tot 50-100cm en groeien meer in de breedte dan in de hoogte. Ze hebben meestal kleinere bladeren en bloemen dan de dwergrododendrons, ze zijn wel rijk bloeiend in het voorjaar. Er zijn veel Japanse Azalea`s welke in ons klimaat wintergroen zijn, maar niet allemaal. Het is dus wel even opletten wanneer u ze aanschaft.
Enkele van de vele varianten zijn:

Rhododendron ‘White Lady’ – bloeit in mei en juni met mooie witte bloemen en groeit uit tot 60cm
Rhododendron ‘Geischa Red’ -bloeit met rode bloemen in mei en juni
Rhododendron ` Japonica ‘Mikado’ – bloeit in mei-juni met licht rode bloemen.
Rhododendron ‘Kermesina’ bloeit in mei met roze bloemen en groeit uit tot 50cm.

 

Rhododendron ‘White Lady’ Azalea Geisha Red Rhododendron 'Kermesina'
R. ‘White Lady’                                                                                  R. `Geischa red`                                         R. ‘Kermesina’

 

 

Kardinaalsmuts (hoed)

Kan zowel op zonnige als half beschaduwde plaats staan, maar wanneer ze in de schaduw staan zal de bonte bladtekening verdwijnen. Ze kunnen snoeien goed verdragen om ze in vorm en laag te houden. Ze hebben een humusrijke tot neutrale bodem en vochtigheidsgraad nodig. De Kardinaalsmuts kan zichzelf al vermeerderen door afleggen (dus is een handje helpen altijd een succes) Door dit wortelen hecht hij zich ook aan de grond en bedekt zo kruipend als bodembedekker de hele border. Bij strenge vorst kunnen ze iets slap gaan hangen maar herstellen zich weer wanneer de temperatuur stijgt.
Euonymus fortunei ‘Harlequin’ (Kardinaalsmuts) is een trage groeier welke het meest in de breedte uitgroeit met een mooi bont groen met wit gekleurd blad, tot een hoogte van 50cm. Bloeit in juli- augustus met witte bloemen en in het najaar volgen de bessen.  Het beste op half beschaduwde plaats. Groeit uit tot 25cm.
Euonymus fortunei Emerald ’n Gold (kardinaalsmuts)  groen met geel bont blad groeit uit tot 50cm heeft weinig opvallende witte bloemen in mei-juni. Staat graag in de zon.
Euonymus fortunei Emerald Gaiety  (Japanse kardinaalsmuts) heeft een mooi groen met wit bont gekleurd blad dat het mooiste blijft wanneer de plant op een zonnige plaats staat in een goed dorlaatbare humusrijke bodem. Groeit uit tot 20cm en verdraagt het goed om gesnoeid te worden.

 

Euonymus fortunei 'Harlequin' Euonymus fortunei Emerald Gold Euonymus fortunei Emerald Gaiety
Euonymus fortunei ‘Harlequin’                                           Euonymus fortunei Emerald Gold                          Euonymus fortunei Emerald Gaiety


Euonymus fortunei ‘Minimus’
– deze kardinaalsmuts blijft bijzonder laag en groeit uit tot maar 10 cm hoogte. Bloeit in juni –juli met weinig opvallende geelgroene bloemen.
Euonymus fortunei ‘Coloratus’ is een snelle groeier en geschikt als kruipende bodembedekker en groeit in hoogte uit tot 60cm. Het groene blad verkleurt in de winter naar rood en roodpaars. Bloeit in juli met groen witte bloemen en in het najaar volgen er oranje bessen.
Euonymus fortunei ‘Variegatus’ heeft een groen met wit gekleurd bont blad en groeit uit tot 30cm hoogte. Bloeit in juli met geurende witgroene bloemen waarna in het najaar de witte oranje bessen te zien zijn.

Euonymus fortunei ‘Minimus’ Euonymus fortunei 'Coloratus' euonymus fortunei variegatus
Euonymus fortunei ‘Minimus’                                                                     Euonymus fortunei ‘Coloratus’                         Euonymus fortunei variegatus

Euonymus fortunei ‘Vegetus’ wordt circa 50cm hoog met heldergroen glanzend ovaal blad, groeit sterk in de breedte uit. Bloeit met weinig opvallende witgele bloemetjes in juni-juli waarna er wel veel oranjerode bessen volgen in het najaar.

Euonymus fortunei Vegetus 2 Euonymus fortunei ‘Vegetus' Euonymus fortunei ‘Vegetus' flowersEuonymus-fortunei-Vegetus 2  
Euonymus fortunei ‘Vegetus’                                      Fortinei `Vegetus`                           bloei                                            vruchten

                                           

Japanse dwerg hulst

Ilex Crenata Golden Gem (Japanse hulst)
Bloeitijd mei- juni met witte bloemen, de besjes zijn verscholen in het groen. De struik groeit traag en meer breed dan hoog uit( 80 cm) heeft geen getand blad en lijkt meer op de buxus dan op de bekende hulst varianten. Het blad is geelgroen,  bij meer zonlicht wordt het blad lichter. Kan heel goed vanwege zijn brede groeiwijze als bodembedekker ingezet worden. Standplaats zon en halfschaduw.
Ilex crenata Stokes (Japanse hulst) heeft een klein leerachtig blad dat niet getand is, het is een laag blijvende dwerg welke meer in breedte uitgroeit. Groeit in hoogte uit tot 30-60cm. En kan evenals de Golden Gem als bodembedekker gebruikt worden. Net als de buxus kunnen ze gemakkelijk gesnoeid of geschoren worden.  bloeit in mei- juni met witte bloemetjes waarna in het najaar kleine zwarte bessen volgen. Zon – halfschaduw.

 

Ilex Crenata Golden Gem Ilex crenata Stokes   Ilex crenata stokes Ilex crenata bessen
Ilex Crenata Golden Gem                                            Ilex crenata Stokes                     kan goed  gesnoeid worden                      zwarte bessen

 

Dwergmispel

Dwergmispel (Cotoneaster dammeri) bloeit in het voorjaar met witte bloemen waarna er in het najaar rode bessen verschijnen. Groeit breed en laag over de grond tot 15cm hoogte en 70cm breedte. Vormt een wintergroen tapijt waarbij onkruid geen enkele kans meer heeft. Standplaats lichte schaduw- zon.
Dwergmispel (Cotoneaster procumbens ‘Queen of Carpets’) Deze kruipende dwergmispel blijft heel laag en wintergroen en begroeit de border als een mat. Met blauwgroene ronde blaadjes. Bloeit in mei –juni met veel witte bloemetjes waarna de rode bessen volgen in het najaar. Kan bij geschoren worden en eventueel om de vier jaar verjongingssnoei ondergaan door de oudste takken weg te snoeien. Standplaats zon –lichte schaduw.

 

Cotoneaster dammeri Cotoneaster_dammeri   Cotoneaster-procumbens-‘Queen-of-Carpets’ Cotoneaster procumbens ‘Queen of Carpets’ bessen
Cotoneaster dammeri                                                                                                                   Cotoneaster-procumbens ‘Queen-of-Carpets’


Dwergmispel Cotoneaster suecicus Coral Beauty– is rijk bloeiend met daarna ook veel rode bessen. Is een prima en sterke bodembedekker, groeit in de hoogte uit tot 60cm. bloeit met witte bloemen in mei-juni gevolgd door rode bessen in het najaar. Zon- lichte schaduw
Dwergmispel Cotoneaster dammeri Eichholz – heeft glanzend groen blad en bloeit in april- juni  met witte bloemen. Groeit uit tot 20cm. Zon-halfschaduw
Dwergmispel Cotoneaster procumbens Streibs Findling– bloeit in mei-juni met witte bloemen Groeit uit tot 10-20cm met fijne ovale en glanzende blaadjes en later rode bessen. Standplaats zon –halfschaduw.

 

Cotoneaster Procumbers Queen of Carpet   Cotoneaster suecicus Coral Beauty  Cotoneaster dammeri Eichholz  Cotoneaster procumbens Streibs Findling
C.P. Queen of Carpet                       Cotoneaster suecicus Coral Beauty                                 C. dammeri Eichholz                       C. procumbens Streibs Findling

 

Standplaats  halfschaduw- gefilterd zonlicht en schaduw


Steenbreek (Saxifraga)

saxifraga x arendsii schneeteppich
saxifraga x arendsii schneeteppich


Saxifraga urbium
– wordt naast steenbreek ook schildersverdriet genoemd.
Steenbreek is een rotsplant en een goede bodembedekker dat naast een frisgroen tapijt dat ook in de winter groen blijft, ieder jaar weer een overvloed aan bloemen vormt.
De bloeitijd is in mei-juni met teer uitziende wit met roze gekleurde bloemetjes welke op 30 cm opstaande stengels staan. Het plantje zelf is  maar 5-15cm hoog en heeft ovale leerachtige wintergroene bladeren welke gekarteld zijn. Groeit het beste op een licht beschaduwde zonnige plaats in de beschutting van andere planten of tegen rotsen. Laat zich goed combineren met andere planten. Ze staan het liefst op een vochtige en goed doorlaatbare en voedzame bodem. Maar ze groeien ook tussen rotsen en stenen wanneer ze daar voldoende water en voedingsstoffen op kunnen nemen. De Saxifraga scheidt via de wortels bepaalde zuren af waardoor ze onder andere kalk oplossen. Hierdoor krijgt de plant meer en meer ruimte tussen de stenen, waardoor het voor het oog lijkt of ze vanuit de rotsen groeien.

 

Saxifraga urbium Saxifraga urbium blad Saxifraga urbium  Saxifraga urbium -
Saxifraga urbium

Saxifraga urbium ‘Variegata’ heeft een leerachtige geel-groen bont blad.
Saxifraga urbium ‘Clarence Elliott’  is een kleinere variant met een hoogte van 10cm. Bloeit in juni-juli met roze bloemetjes op 20-30cm hoge rood gekleurde dunne stengels.

Saxifragas x urbium 'Aureopunctata'Saxifraga Saxifraga urbium Variegata blad Saxifraga urbium ‘Clarence Elliott’ Saxifraga_x_urbium wit
Saxifraga urbium ‘Variegata’                                S. u. Variegata met bontblad                                    S. u. ‘Clarence Elliott’            Saxifraga_x_urbium Wit    


Saxifraga arendsii 
De bloeitijd is april-juni. Er zijn meerdere soorten welke bloeien in de kleuren wit, geel, roze en rood. Ze staan mooi langs de borderrand en zal als bodembedekker vormen ze met hun fris groene blad een mooi wintergroen tapijtje. Dat in de bloeitijd volop in bloei staat. Ze kunnen ook goed in bloembakken geplant worden. Een lichte beschaduwde plaats in een goed doorlaatbare bodem, zodat ze geen natte voeten hebben. Zeker in de winter mogen ze niet nat komen te staan. Ze houden verder van een voedzame en licht kalkrijke normale tot stenige bodem.

saxifraga arendsii  Saxifraga arendsii 'Schneeteppich'  saxifraga x arendsii peter pan  De Saxifraga 'Pixie White'
saxifraga arendsii                                    Saxifraga arendsii ‘Schneeteppich’                   saxifraga x arendsii Peter Pan                           Saxifraga ‘Pixie White’

Saxifraga arendsii ‘Schneeteppich’– bloeit met witte bloemen.
Saxifraga arendsii ‘Carpet White’ –  bloeit met witte bloemen.
Saxifraga arendsii ‘Peter Pan’-bloeit met roze bloemen.
Saxifraga arendsii ‘Blütenteppich’ – bloeit met roze bloemen.
Saxifraga arendsii ‘Highlander Red’–bloeit met rode bloemen.
Saxifraga arendsii Alba  -bloeit met witte bloemen.

Saxifraga arendsii 'Blütenteppich' Saxifraga arendsii 'Highlander Red' Saxifraga arendsii 'Red Cap' Saxifraga arendsii alba
Sax. arendsii ‘Blütenteppich’                       Sax. arendsii ‘Highlander Red’               Saxifraga arendsii ‘Red Cap’                    Saxifraga arendsii alba

Saxifraga arendsii cloth of gold- vormt een goudgeel tapijt van bladeren.
Saxifraga arendsii ‘ Touran Large White’ -bloeit met witte bloemen.
Saxifraga arendsii ‘House’s Variety’ -bloeit met roze bloemen.
Saxifraga arendsii ‘Purpurteppich’  –bloeit met roodpaarse bloemen.
Saxifraga arendsii ‘Purple Robe’ – bloeit met  roze-paarse bloemen.

saxifraga-cloth-of-gold  Saxifraga-×-arendsii-Touran-White saxifraga-purple-robe Saxifraga arendsii 'Purpurteppich'
Saxifraga-cloth of gold                           S×-a-Touran-White          Saxifraga-arendsii- purple-robe                   Saxifraga arendsii ‘Purpurteppich’

 

Tiarella cordifolia ( Perzische muts of schuimkaars)

Bloeit met witte bloemen als pluimen in mei – juni die boven het blad uitsteken. Groeit uit tot 20 cm met mooi getekende hartvormige bladeren.  Ze kunnen snel groeien wanneer ze het naar hun zin hebben. Eenmaal te groot, dan kunnen ze afgestoken worden.  Groeit het best op lichte schaduwplaatsen in humus- en kalkrijke vochtige bodem.

tiarella cordifolia blad en bloemen jpg tiarella-cordifolia Tiarella cordifolia bloem

 

Heuchera

Heuchera (purperklokje)

Heuchera is familie van de Steenbreek-saxifraga. Er zijn vele soorten, de meeste zijn bladhoudend in de winter. Heuchera heeft naast groene en geelgroene bladkleuren ook opvallend gekleurde bladkleuren als camel, bruin en rood en roodpaars tot zeer donkergekleurde bladkleuren. De mooie hartvormige gelobde bladeren kunnen zowel gekruld als glad zijn. De hoge dunne bloemstengels ontstaan uit het hart van de plant waaraan klokvormige bloemen gevormd worden. Ze bloeien lang en kunnen ook als snijbloemen gebruikt worden. De beste standplaats is overwegend gefilterd zonlicht of halfschaduw er zijn ook soorten voor alleen lichte schaduw. Waardoor ze als bodembedekker goed te gebruiken zijn onder grotere struiken, daarbij zijn ze ook goed te combineren met andere planten. Ze staan gecombineerde in kleur mooi naast elkaar en bij siergrassen of varens. Ze hebben graag een vochtige bodem, maar met name in winter mag de bodem niet nat zijn. Ook is de hoeveelheid zon bepalend voor de hoeveelheid vocht in de bodem.

Enkele exemplaren uit de grote sortering om een beeld te geven van de plant en de hoeveelheid gekweekte kleuren.

Heuchera Citronelle`Walters `- Heuchera brizoides 'Pluie de Feu' Heuchera hybride `Lime Ricky`
Heuchera Citronelle`Walters `                      Heuchera brizoides ‘Pluie de Feu’                Heuchera hybride `Lime Ricky`

 

Heuchera Citronelle`Walters ` heeft opvallend geelgroen blad dat donkere plaatsen oplicht. Groeit uit tot 20cm, standplaats schaduw. Felle zonkracht kan het blad verbranden. De bloeistengels met witte bloemen steken boven het blad uit.
Heuchera brizoides ‘Pluie de Feu’ heeft groen blad en rode bloemen op hoge bloemstengels.
Heuchera hybride `Lime Ricky` heeft groene bladeren en bloeit met witte bloemen.

 

 Heuchera Strawberry Swirl Heuchera hybr. 'Strawberry Swirl' Heuchera 'Edens Mystery' Heuchera 'Green Spice'
Heuchera hybr. ‘Strawberry Swirl’                                                            Heuchera ‘Edens Mystery’               Heuchera ‘Green Spice’       


Heuchera hybr. ‘Strawberry Swirl’ heeft groen blad en roze bloemen in juli-augustus.
Heuchera ‘Edens Mystery’ bloeittijd juni- augustus met witte bloemen. De bladkleur is roodbrons. Groeit uit tot 30cm
Heuchera ‘Green Spice’ bloeit in mei-juli met witte bloemen. Heeft zilverbont- gestreept blad. Groeit uit tot 50cm. Standplaats gefilterd zonlicht tot halfschaduw.

 

Heuchera 'Chocolate Ruffles' Heuchera 'Marmalade' Heuchera 'Fire Chief' Heuchera 'Cherry Cola'
Heuchera ‘Chocolate Ruffles’                               Heuchera ‘Marmalade’                          Heuchera ‘Fire Chief’                         Heuchera ‘Cherry Cola’

 

Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ bloeit met witroze gekleurde bloemen in juni-augustus. Heeft mooi gevormde bruine bladeren. Standplaats gefilterd zonlicht tot halfschaduw.
Heuchera ‘Marmalade’ bloeit in mei- juli met paarse bloemen en heeft opvallend geelgroen en rood gekleurde bladeren. groeit uit tot 30-40cm. Standplaats gefilterd zonlicht -halfschaduw
Heuchera ‘Fire Chief’ – bloeit in juni-augustus met witte bloemen. Heeft roodpaarse bladeren en groeit uit tot 30 cm. Standplaats gefilterd zonlicht- halfschaduw Heuchera ‘Caramel’ – heeft oranje-bruine caramel kleurige bladeren. De bloei is wit- lichtroze in juni-juli. Heuchera ‘Cherry Cola’ heeft een mooie gevormd en oranje gekleurde bladeren.
Heuchera ‘Cherry Cola’ heeft een mooie gevormd en oranje gekleurde bladeren. De bloemkleur is oranjerood. Gefilterd zonlicht
Heuchera ‘Black Beauty’- bloeitijd juni-juli het blad is donkerpuper, de kleur van de bloemen is wit/roze wat mooi afsteekt tegen het donkere blad. Standplaats lichte schaduw met gefilterd zonlicht. Kan de ochtendzon wel verdragen.
Heuchera Midnight Rose heeft bijna zwarte bladeren met hardroze vlekjes. Bloeit in juni- juli met witte klokvormige bloemetjes.

 

 Heudera black beauty heuchera-black-beauty       Heuchera Midnight Rose
Heuchera ‘Black Beauty’                                                                                                        Heuchera Midnight Rose

 

 

Heucherella

Heucherella is een kruising tussen de Heuchera en Tiarella. Beide zijn leden uit de Steenbreek /Saxifraga familie.

Heucherella alba 'Rosalie'  Heucherella 'Stoplight' Heucherella alba 'Bridget Bloom'
eucherella alba ‘Rosalie’                                                          Heucherella ‘Stoplight`                           H.alba ‘Bridget Bloom’

 

 

Heucherella alba ‘Rosalie’ – bloeittijd mei – september met roze bloemen de plant groeit uit tot 30-40cm de groene bladeren hebben een  donkerder hart. Standplaats alleen gefilterd zonlicht direct zonlicht kan het blad verbranden.
Heucherella ‘Stoplight-bloeit in mei-juni met roze bloemen. Heeft een geelgroen blad met een rood hart , de plant groeit uit tot 2—30cm. Standplaats lichte schaduw.
Heucherella alba ‘Bridget Bloom`- Heeft een mooi groen blad en groeit uit in hoogte tot circa 30cm. Bloeit de hele zomer met helderroze bloemen op hoge stelen. Standplaats is halfschaduw en gefilterd zonlicht
Heucherella `Sweet Tea`- bloeittijd is juni-juli met cremekleurige bloemen. De plant heeft brons met kaneelkleurige bladeren en groeit uit tot 50cm. Standplaats zon-halfschaduw.
Heucherella `Tapestry` heeft een opvallend gevormd en getekend blad. Standplaats lichte schaduw.
Heucherella ‘Alabama Sunrise’ de bladkleur is geel met rood de plant groeit in hoogte tot 20cm. de bloemkleur is wit in juni-juli.

Heucherella SweetTea  Heucherella-Tapestry Heucherella 'Alabama Sunrise'
Heucherella `Sweet Tea`                                           Heucherella-Tapestry                             Heucherella ‘Alabama Sunrise’

 

Asarum europaeum (mansoor)

Asarum--europaeum

Asarum europaeum
Mansoor b
loeit in april- mei met onopvallende purperkleurige bloemen welke zich onder de bladeren bevinden. Mansoor heeft mooie glanzende hartvormige en leerachtige bladeren de planten groeituit tot 12 cm.hoogte. En kan de bodem vrij snel bedekken. De standplaats is schaduw- halfschaduw. Staat graag in een vochtige humusrijke en losse bodem vrij van wortels. Kan wel goed gecombineerd worden met andere planten.

Asarum europaeum bloemen asarum-europaeum mansoor OLYMPUS DIGITAL CAMERA
de bloemen verscholen onder de bladeren

 

Siergrassen

Luzula

Lazula

Luzula heeft het mooie uiterlijk van siergras maar het is een bies. Het zijn uitstekende wintergroene bodembedekkers en doen het heel goed in de schaduw. Ze vormen leuke bloemetjes welke er vanzelf afvallen en verdwijnen tussen het sierlijke blad. Alleen bij droogte voldoende water geven en de plant siert de borders zonder veel onderhoud. Naast het groenblijvende blad bieden de Lazula soorten een mooi silhouet bij vorst.

Luzula sylvatica ‘Marginata’ heeft een smalle witte rand langs het blad en bloeit met pluimvormige aren in maart-april en groeit uit tot 30-45cm. zon-lichte schaduw en schaduw.
Luzula sylvatica (de grote veldbies) groeit uit tot 30-60cm en  bloeit in april-juni met witte bloemetjes. Is heel geschikt als bodembedekker, onderdrukt zelfs zevenblad. Standplaats halfschaduw of schaduw.

Luzula sylvatica 'Marginata'        Luzula sylvaticaLuzula sylvatica bloei
Luzula sylvatica ‘Marginata’                                                    Luzula sylvatica  bodembedekkend                  Luzula sylvatica in bloei

Luzula nivea heeft een sierlijk smal blad en bloeit met witte pluisvormige bloemen in juli-augustus, wordt circa 50cm hoog. Na de bloei blijven de hele winter mooie roodbruine zaden zichtbaar. Is een uitstekende groenblijvende bodembedekker voor in de schaduw en halfschaduwrijke plaatsen.
Luzula x borreri `Botany Bay` heeft een breed blad blijft laag tot 20cm en bloeit in juli- augustus
Luzula pilosa ‘Igel’ polletjes tot 25cm hoogte met donkergroen blad. Bloeit in april-mei met bruine bloemtrosjes boven de polletjes uit. Standplaats lichte schaduw. In de maanden juni en juli verschijnen een bruine bloemtrosjes boven het polletje.

 

Luzula_nivea siergrasLuzula_nivea bloei  Luzula pilosa 'Igel'
Luzula_nivea                                                              Luzula_nivea bloei close-up                                                             Luzula pilosa ‘Igel’

 

 

Wintergroene zegge

Carex conica ‘Variegata’ (Snowline) een mooie en zeer laag blijvende Carex tot 15cm hoogte. Heeft heel fijne en smalle bladeren welke naar de bodem buigen. Het blad heeft een fijn wit rand langs het blad. Lichte schaduw- schaduw
Carex foliosissima ‘Irish Green’  Vormt een mooi en wintergroen bodembedekkend tapijt met een volgroeide hoogte van 30cm. Standplaats kan in zon en halfschaduw. 

Carex conica 'Variegata'Carex-conica-Variegata    Carex foliosissima 'Irish Green'
Carex conica ‘Variegata’                                                                                                                                                         Carex foliosissima ‘Irish Green’

 

Carex morrowii Ice Dance– heeft veel weg van gras met bont gekleurd blad en groeit het best op een plaats met lichte schaduw.
Carex laxiculmis bunny blue is een zegge met mooi blauwgroene bladeren groeit in breedte en hoogte uit tot 30cm. halfschaduw- schaduw.

 

Carex morrowii Ice Dance    carex_laxiculmis_bunny_blue
  Carex morrowii Ice Dance                                                                          Carex_laxiculmis_bunny_blue

 

 

Deschampsia cespitosa 
Bloeittijd in juni-augustus  met pluimen welke ook in de winter decoratief zijn. Het groene blad groeit uit tot 30-40cm (de pluimen steken daar ver boven uit) De plant is bodembedekkend. Standplaats is schaduw- halfschaduw en zon. Is groenblijvend in de winter.


Deschampsia Cespitosa poldeschampsia_caespitosa-deschampsia-cespitosa
Deschampsia cespitosa 

Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’ is een variant met donkergroen leerachtig blad en een geelgroene bloei welke later goudkleurig wordt.

Deschampsia cespitosa 'Goldschleier'deschampsia-cespitosa-goldschleierDeschampsia_cespitosa_Goldschleier-
Deschampsia_cespitosa_Goldschleier

 

Slangenbaard

Ophiopogon bodinieri
heeft overhangend zeer fijn op gras lijkend blad, vermeerdert zich door uitlopers en vult zo grote gedeelten van de border op. Groeit uit tot 30 cm standplaats zon en schaduw.Bloeit met trosjes lilaroze bloemetjes. Groeit en komt het best tot zijn recht aan de rand van de border, in rulle grond.  Zon- halfschaduw .

 

Ophiopogon bodinieri bladOphiopogon bodinieriOphiopogon-bodinieri
Ophiopogon bodinieri blad                                                 Ophiopogon bodinieri bloei

 

Ophiopogon japonicus ‘Minor’ (Japanse slangenbaard) bloeitijd juli september- wit-lila, Het blad is wintergroen en laag groeiend tot 20 cm, na de bloei volgen de blauwe bessen. (Japanse tuin) Groeit polvormig. Gefilterd zonlicht door de  lichte schaduw van bomen, staat graag in een vochtige humusrijke bodem. Is een bosrand plant.

ophiopogon-japonicus. bloei jpg Ophiopogon_japonicus besjes Ophiopogon japonicus ‘Minor’ blauwe bessen
Ophiopogon-japonicus. bloei en blauwe bessen

 

 

Leliegras

liriope-muscari

Leliegras
Leliegras staat het liefst in halfschaduw vooraan in de border in een neutrale en goed vocht doorlatende bodem. Heeft het hele jaar glanzende bladeren en in het najaar rechtopstaande bloemen waarna er zwarte bessen volgen in de winter. Mooie rijkbloeiende planten en uitstekende bodembedekkers. Er zijn meerdere varianten welke verschillen in kleur en hoogte van blad en bloemen.

Liriope muscari `Ingwersen` (leliegras) bloeitijd augustus- december met opvallende lila –blauwe bloemen welke met een compacte bloeiwijze aan de bloemstengels zitten en tussen en boven het wintergroene fijne blad uitsteken. Groeit uit tot 25cm.
Liriope muscari ‘Gold band ‘ (leliegras) heeft  een groen blad met gele rand en bloeit in augustus tot november met een compacte bloeiwijze van paarse bloemen welke tussen en boven de bladeren uitsteken. Groeit uit tot 25cm

Liriope muscari `Ingwersen` Liriope muscari goldband Liriope muscari Variegata`2 
Liriope muscari `Ingwersen`                                                 Liriope muscari ‘Gold band ‘                                     Liriope muscari Variegata`

Liriope muscari Variegata` (Leliegras ) heeft een streept wit-groen blad en licht paarse compact groeiende bloeiwijze de plant groeit uit tot 25-30cm
Liriope muscari ‘Royal `Purple’ (leliegras) is rijkbloeiend van augustus tot november met paarse bloemen aan donkere bloemstengels welke rechtop omhoog steken boven het wintergroene blad.. Is snel groeiend en een goede bodembedekker. Groeit uit tot 25- 30cm hoogte.
Liriope muscari `Big blue`  – groeit uit tot 40cm.
Liriope muscari Monroe White – bloeit rijk met helder witte bloemen in juli – augustus.
Liriope muscari ‘LIRF’ Isabella – is een nieuwe soort met roze bloemen.

 

Liriope muscari 'Royal `Purple'  liriope muscari isabella_1Liriope muscari 'LIRF' Isabella
Liriope muscari ‘Royal `Purple’                                     Liriope muscari ‘LIRF’ Isabella

 

LiriopeMonroeWhite  Liriope-muscari big blue  Liriope muscari bessen
Liriope muscari `Monroe White`                                           Liriope muscari `Big blue`                      Liriope bessen in de winter

 

Pachysandra terminalis (Schaduwkruid of dikkemanskruid) 

Pachysandra terminalis green carpet- Pachysandra terminalis green carpet bloem pachysandra varigata
Pachysandra terminalis `Green Carpet`                                                                                                     Pachysandra terminalis Variegata

 

Pachysandra terminalis  behoort tot de buxusfamilie. Vermeerdert zich door rhizomen, een kruipende wortelstok waardoor onkruid geen kans krijgt. Bloeit van maart tot mei met een korte kaarsvormige bloeiwijze van witte bloemen. Is eenhuizig en heeft aan één bloem zowel mannelijke als vrouwelijke voorplantingsdelen. Heeft fris groen getand leerachtig blad en groeit uit tot 25cm. Is een goede bodembedekker. Groeit het best in halfschaduw tot schaduw in een humusrijke, losse en een goed doorlatende bodem.
Pachysandra terminalis `Green Carpet`-  bloeit in april- mei met kleine geurende witte bloemen. Groeit uit tot 20cm als een wintergroen tapijt met kleine donkergroene blaadjes- staat het beste op een half beschaduwde plaats in een voedselrijke normaal vochtige bodem. Vermeerdert zich met ondergrondse uitlopers en kan hierdoor onkruid goed bestrijden.
Pachysandra terminalis Variegata is een bonte variant.

Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ lijkt op de Green Carpet,  maar kan meer zon verdragen. Bloeit in april – mei met witte bloemen. Is ook een uitstekende wintergroene bodembedekker en vormt een groen tapijt in de border.

 

Varens

Varens zijn bekende bosplanten voor in de schaduw of gefilterd zonlicht. Helemaal mooi wanneer ze naast winterhard ook groenblijvend zijn en zo het hele jaar de bodem bedekken en onkruid weren.

asplenium-scolopendriumAsplenium-scolopendrium.2jpgAsplenium-scolopendrium sporen
Tongvaren

Tongvaren (Asplenium scolopendrium) kan 50cm hoogte bereiken, heeft mooi glanzend blad en is geschikt als bodembedekker. Lichte schaduw- gefilterd zonlicht.

 

Cyrtomium fortunei clivicolaCyrtomium fortunei clivicola - ijzervaren
IJzervaren

IJzervaren (Cyrtomium fortunei clivicola) Japanse tuinvaren met frisgroen blad en groeit uit tot 40-50cm hoogte na 10 jaar. Lichte schaduw – schaduw.


Asplenium trichomanes krupend bladAsplenium_trichomanes sporen
Steenbreekvaren

Steenbreekvaren (Asplenium trichomanes) kruipende varen met kleine ronde blaadjes. Groeit op muren en rotsachtige plaatsen en verdraagt zon en ook schaduw.

 Polypodium vulgare 2Polypodium-vulgare
Eikenvaren

Eikvaren (Polypodium vulgare) heeft heldergroen geveerd blad dat uitgroeit tot 25- 30cm. Is een inheemse soort en komt in ons klimaat in het wild voor en is zeer winterhard. Het een goede bodembedekker. Staat het liefst in een humusrijke en vochthoudende bodem maar groeit ook op een schrale bodem, zelfs op steenachtige grond. Blijft het mooist met gefilterd zonlicht en lichte schaduw.