Zaaien in april

zaaien in april

moestuin  en  bloeiende planten  

Nemesia
Nemesia rijk en compact bloeiend op zonnige plaats

Zaaien voor de moestuin

Radijsjes oregano Sjalot_teelt

Eenjarig en meerjarig

Het meeste zaad  voor de moestuin is eenjarig dat betekent dat ze in één seizoen nog flink uit moeten groeien voor er geoogst kan worden.
Meerjarig zijn rabarber, asperges en selderij, tijm, bonenkruid en lavas (maggikruid).
Lavas is een kruid dat tot twee meter hoogte uit kan groeien, het sterft tijdens de winter bovengronds af. Lavas kan net als alle andere kruiden heel goed in een brede pot op het terras staan. De plant zal dan niet zo groot worden, maar mocht het wel zo zijn dan kan hij achterin de border in de volle grond geplant worden. Voor wintergebruik kan het blad heel goed ingevroren worden. 

Moestuin

Er is altijd wel een plekje in de tuin waar een bepaalde groente of kruid gezaaid kan worden. Het lijkt moeilijk maar de natuur doet het zelf voor u en zaad is goedkoop. Zeker voor kinderen is het leerzaam. Wanneer er weinig ruimte is in de tuin of geen borders, maar u wilt toch van uw eigen kruiden of kleine soort groente genieten, dan is er een zogenaamde ‘vierkantemetertuin’  of de moestuinbak op poten ontwikkeld. Een houten bak welke al in vakken verdeeld  is voor de verschillende zaden. En kruiden voor de keuken kunnen heel goed ook in bloempotten opgroeien en regelmatig geknipt worden voor gebruik.

Volle grond

In april kan er al heel wat in de volle grond gezaaid worden.Worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten en peulen, prei, radijs, rode kool, witte kool, spitskool, savooiekool, boerenkool, spruitjes, broccoli, snijbiet, spinazie, sla, rucola, ijsbergsla, rabarber.
Op een zonnig warm plekje kunnen ook al kruiden gezaaid worden zoals, tijm, krulpeterselie, selderij, bieslook, kervel, dragon, bonenkruid en lavas.
Sommige moestuinzaden kunnen beter eerst in een kasje worden gezaaid en onder glas opgroeien bijv, tomaat, paprika/peper, meloen, artisjokken, aubergine, basilicum. Ander zaad kan pas vanaf half mei in de volle grond gezaaid worden zoals postelein en andijvie.
Lavendel kan na de kas, pas zes weken na het uitdunnen de volle grond in. Lavendel zal daarna wel uitgroeien tot een winterharde plant en een jaar later bloeien.
Bolgewassen zoals de ui, knoflook, sjalot kunnen nu bij zacht weer de volle grond in. Een pootuitje zal één grote ui voorbrengen. Een sjalotje brengt meerdere sjalotjes voort.

Planten helpen ze elkaar

Er zijn goede en slechte buren. Sommige planten kunnen het beste bij elkaar gezet worden omdat ze een positieve invloed op elkaar hebben. Zo ook soorten welke juist een negatieve invloed hebben.Goede buren zijn de wortel en de ui. De wortel lokt de wortelvlieg en stoot de uienvlieg af. De ui lokt de uienvlieg en stoot de wortelvlieg af. Ze beschermen elkaar tegen schadelijke insecten.

De één wil beschutting en de ander geeft die (augurken en maïs).
De één geeft stikstof waar de ander dat nodig heeft.De één wortelt diep en de ander haalt de voeding uit de bovenste aardlaag.
De één geeft een stof af waar de vijanden van de ander niet van houden.
Er zijn planten welke zuiverend werken (ui en knoflook)
Enkele soorten voorbeelden zijn:

Goede buren van aardbeien: knoflook, prei, radijsjes, spinazie—— Slechte buren: Koolsoorten
Goede buren van sla : bieten, maïs, witlof, tomaten——————- Slechte buren: selderie, peterselie
Goede buren van erwten : wortels, komkommers, koolsoorten —— Slechte buren: uien, prei, knoflook
Goede buren van koolsoorten: aardappels, erwten, pepermunt—— Slechte buren :mosterd, aardbeien, uien
Goede buren van uien: wortel, koolrabi, tuinkers———————- Slechte buren bonen, erwten
Goede buren van tomaten: basilicum, selderij, munt, radijs———- Slechte buren: ajuin, komkommer, dille, bloemkool, broccoli, augurk.
Goede buren van knoflook: bieten, sla, aardbei, wortels—————Slechte buren: bieslook, prei, erwten, rabarber, spinazie
Goede buren van wortelen: bieslook,kool, witlof, erwten, sla, tomaat-Slechte buren: munt, rode biet
Goede buren van Basilicum: selderij, peper, tomaat

Goede buren met bloeiende planten zijn er ook, fijn naast elkaar zetten en de natuur doet de rest.

Er zijn ook zaadsoorten die lichtgevoelig zijn, ” lichtkiemers”. De meeste zaadsoorten kiemen in de donkere in de warme aarde, maar er zijn soorten welke niet afgedekt willen maar in het licht kiemen. Al deze informatie staat op de zaadverpakking. Eerst goed lezen dus.

Bolgewassen zoals de ui, knoflook, sjalot kunnen nu bij zacht weer de volle grond in. Een pootuitje zal één grote ui voorbrengen. Een sjalotje brengt meerdere sjalotjes voort. Wanneer je ze laat staan, komen er prachtige bloemen op lange stengels uit welke boven de anderen uitsteken.

Zaaien van bloeiende planten

 

afrikaantjes ridderspoor rode zonnehoed

zaaien van bloeiende planten

Hierin is er een enorme keus aan zaad voor één en twee jarige planten en zaad voor stengel bloemen. Allen in prachtige kleuren, verschillende bloeiwijzen, bloeitijd en hoogten.

Er zijn sterke en minder sterke soorten voor ons klimaat

1) Minder harde eenjarige, worden onder glas gezaaid en pas wanneer de plantjes goed ontwikkeld zijn pas uitgeplant, wanneer het weer in mei /juni gunstiger en de grond iets warmer is.    Hierdoor zal de bloei eerder beginnen en het bloeiseizoen worden verlengt. Petunia, Salvia Splendens, Ageratum, Afrikaantje, Nemesia en Zinnia zijn eenjarige die eerst onder glas worden gezaaid.

2) Sterke eenjarige kunnen nu gezaaid worden en dus vorst verdragen en zullen van de zomer bloeien zoals clarkia, godetia, ridderspoor (delphinium) en slaapmutsje (eschscholtzia)

3) Tweejarigen
welke een plaats innemen tussen de eenjarige en vaste planten worden meestal  vanaf mei of juni gezaaid, daarna verspeend en in de herfst pas uitgeplant. Ze bloeien dan het volgende jaar.    Ze moeten goed geaard zijn en stevig staan om goed door de winter heen te komen. Tweejarige zoals Duizendschoon, Winterviolier, Campanula, Muurbloem.  

4) En er is zaad voor vaste planten. Lathyrus, Papaver, Rode Zonnehoed( Echinacea purpurea), Chrysanten, Campanula
en vele anderen.     Veel vaste planten kunnen pas vanaf half mei gezaaid worden, papaver kan nu al  gezaaid worden.
Zo zijn er ook plantenfamilies waar binnen tweejarige en vaste planten met dezelfde naam zijn.

Welke standplaats is geschikt

Dus altijd op de geadviseerde zaaitijd letten en of het één of tweejarige dan wel vaste planten zijn.
Zeker bij vaste planten is het van belang ook te letten op de standplaats, zon of half schaduw , is het een klimmer of grondbedekker, hoe groot en hoog kan een plant uitgroeien, welke soort grond is vereist enz. Eenjarige hebben nagenoeg geen vereisten wat de grond aangaat en staan doorgaans graag op een zonnige plaats. Let op de kleuren combinaties maar ook dat de hoger uitgroeiende soorten achter de lagere staan.
Bolgewassen zoals de ui, knoflook, sjalot kunnen nu bij zacht weer de volle grond in. Een pootuitje zal één grote ui voorbrengen. Een sjalotje brengt meerdere sjalotjes voort. Wanneer je ze laat staan komen er mooie sierlijke bloemen uit.

 

Zaaien in de volle grond

 

DIGITAL CAMERA zaailingen

Zaaien in de volle grond

Maak de grond los en onkruidvrij door te schoffelen. Verkruimel grove klonten en verwijder losse takjes ed. zodat het een mooi zaaibed wordt. Of maak gebruik van een zak met nieuwe aarde wanneer het om een klein gedeelte gaat. Bevochtig de grond iets, wanneer de boven en onderlag enigszins donker gekleurd is dan is het vochtig genoeg, het mag zeker niet nat zijn. Maak met een lat of stok een duidelijke afdruk in de grond zodat je een mooi recht zaaibed hebt om in te zaaien. Steek er na het zaaien stokjes naast zodat je precies weet wat opkomend onkruid of zaad is.
Zaai niet te dicht op elkaar en niet te diep. Gemiddeld  is dit 1,5 cm diep afhankelijk of het zaad groot of klein is. Let ook op de aanwijzingen op de verpakking! Geef water aan het zaaibed maar doe dit behoedzaam met een fijne broes op de gieter zodat de zaadjes niet wegspoelen. De grond niet nat maar vochtig houden.

Bescherming tegen kou en vogels

Onder een glasplaat zal het zaad beschut en met zonlicht warmer staan en hierdoor eerder opkomen. Zorg er steeds voor dat tijdens de kieming de zaaigrond vochtig blijft.Wanneer u meer soorten bij elkaar in bakjes of kasje zaait, zet er dan bijv. ijsstokjes of lepeltjes bij met de naam erop. Gebruik alleen dat wat tegen water kan en gebruik een watervaste stift of geplastificeerde etiketjes. Om het zaaibed te beschermen tegen plotselinge kou kan er een vliesdoek overheen gelegd worden.  Bescherm het zaad ook voor vogels die het zaad als lekkernij zien. Een goede en goedkope manier is om korte stokken rondom het zaaibed te zetten en zwart garen eraan vast te maken en dit kriskras over het hele zaaibed te spannen.

 

 buiten met glazendeksel

Opkomende plantjes

Wanneer de plantjes uit de grond komen en ongeveer 5 cm groot zijn dan is het noodzaak naar de onderlinge afstand te kijken. Ze mogen elkaar niet verdringen. Let op de aangevingen op de verpakking, hier staat ook op wat de juiste afstand is per soort. Wanneer ze te dicht op elkaar staan moeten ze verspeend worden. Doe dit voorzichtig zodat de u niet aan de plantjes trekt welke blijven staan en zo de worteltjes zou kunnen beschadigen.Trek voorzichtig de zaailing omhoog en druk gelijktijdig met twee vingers van andere hand aan beide zijden op de grond van de naastgelegen zaailingen om te voorkomen dat zaailingen welke nog tot volwassen planten moeten groeien mee omhoogkomen.

Verspenen van zaailingen in huis

Wanneer de grond nog te koud is kan er deze maand ook in huis nog voorgezaaid worden. Is dit voorzaaien vorige maand al gebeurd en dan kunnen de plantjes met tweetal blaadjes verspeend worden. De plantjes worden voorzichtig overgezet in een potje waardoor ze meer groeiruimte krijgen. Het beste is om ieder plantje in een eigen potje te planten, afhankelijk van de verdere te verwachte groei. Bij mooi en zacht weer, deze plantjes regelmatig afharden door ze `s middags buiten te zetten. Wel voor de avond weer naar binnenhalen.
Half mei wanneer er geen vorst meer te verwachten is kunnen de opgegroeide plantjes naar de volle grond verhuizen.

 -zaaibakje verdelen eigen potje voorzaaien