Zaaien in maart

voorzaaien

Voorzaaien

Er zijn veel planten die je het beste in huis zaait in een potje of plantenkasje, maart is hier de beste tijd voor. De plantjes hebben een voorsprong in de ontwikkeling en zelf zie je de hele ontwikkeling van ieder plantje en de verschillende soorten. Een prachtige ontwikkeling

Zaad van: 
Vaste planten zoals: Gaura; Scabiosa; soorten Campanula etc.
Eenjarigen zoals: vossenstaart; kattensnor; ezelsoor.
Groenten: rijserwten, spinazie, komkommers, courgette, sla, rucola, wortels, radijsjes, prei, paprika, aubergine en tomaten.
Kruiden: peterselie, bieslook, kervel, dragon etc

Vochtig houden

Strooi het zaad niet te diep in een plastic potje met speciale zaai of stekgrond. Leg een laagje zaaigrond over het zaad en geef met een plantenspuit wat water. Doe een plastic zakje erover voor de luchtvochtigheid of zet ze in een plantenkasje op een warme plaats tot het ontkiemt daarna koeler zetten. Anders worden het slappe plantjes die uit hun krachten groeien. Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is of juist te nat zodat er kans op schimmel is. Eventueel het kasje iets openzetten of een paar gaatjes in het plasticzakje prikken.

Uitspenen

Wanneer de plantjes twee blaadjes hebben is het tijd om ze uit te spenen. Ze krijgen allemaal een eigen potje zodat ze meer groeiruimte hebben. Plaats de potjes op een warme en lichte plaats. Als het niet te koud is kunnen we beginnen met afharden. Pas wanneer ze sterk genoeg zijn en er geen kans meer is op nachtvorst ( half mei) kunnen ze naar de volle grond buiten verhuizen.

 

Stamboon kiem   plantjes in eigen potje OLYMPUS DIGITAL CAMERA