Zaaien van tweejarigen

stokroos bloem papaver zaaddoos
stokroos                                                                                                                                           papaver rijpend zaad

Zaaien van tweejarigen

bekende tweejarigen

Augustus is een goede tijd om tweejarigen te zaaien in de volle grond. Bekende tweejarigen zijn – muurbloemen (Erysimum) – tuinviooltjes – vergeet-mij-nietjes(Myosotis) judaspenning – damastbloem(Hesperis)-madeliefjes –stokrozen (Alcea) – marietteklokje -duizendschoon en toorts – vingerhoedskruid-prikneuzen – middelste teunisbloem (Oenothera biennis).

Tweejarigen hebben veel overeenkomst in zaaien met vaste planten. Alleen tweejarigen bloeien altijd in het jaar na het zaaien en sterven daarna meestal af. Sommige tweejarigen zaaien zo gemakkelijk dat ze zelf al hun rijpe zaad verspreiden wanneer er zaadhulsjes spontaan opengaan zoals bij vingerhoedskruid. Zo ook judaspenning, stokroos (Alcea) – vergeet- mij -nietjes, teunisbloem, toortsen en meer zijn heel eenvoudig te zaaien. Ook de papaver heeft er geen moeite mee al zit het zaad in een stevige zaaddoos welke eerst van de plant af op de grond valt en vergaat,  het zaad komt vrij in de grond en verspreidt zich. Als we niets doen regelt de natuur het zelf, maar al het zaad van deze planten willekeurig door de hele tuin heen willen de meeste mensen niet, dus moet er leiding aan gegeven worden.

 

vingerhoedskruid duizendschoon marietteklokjesvingerhoedskruid                                                   duizendschoon                                                                  marietteklokje

Zaaien in volle grond

In augustus is het nog volop zomer de grond is nog warm en de tweejarige groeien gestaag en zijn sterk genoeg om de winter in te gaan.

-Dit kan door het zaad op een gewenste plaats tussen de vaste planten te strooien zoals dit van nature zou gebeuren.

-Het zaad kan ook op een rustige en aparte plaats in de tuin gezaaid worden. Wanneer de zaailingen na een maand groot genoeg zijn en elkaar gaan verdringen kunnen ze verspeent worden. Blijf de grond vochtig houden want de kleine worteltjes hebben niet de mogelijkheid zelf voldoende vocht te zoeken. De plantjes zullen steeds sterker worden om in het voorjaar krachtig door te groeien om uiteindelijk ook bloemen te vormen.

muurbloem prikneuzen uitgespeend prikneuzen

muurbloem                                                                             uitgespeende prikneuzen                                               bloeiende prikneuzen

 

Waarom in augustus?

Zaad kan de winterkou overleven en sterk opgegroeide plantjes ook, maar zaailingen niet.
Door in augustus te zaaien komen de planten volgend jaar bijtijds in bloei en is ook het rijpen van nieuw zaad op tijd. Eerder zaaien brengt het gevaar met zich mee dat de planten al te groot worden en bij een zacht najaar al in bloei komen. Bij later zaaien dan augustus zijn de planten / zaailingen nog niet sterk genoeg om de winter door te komen.

zaadjes viooltjes judaspenning zaaddozen
zaad van viooltje                                                                                                    zaad van penningskruid

Zaailingen hebben licht en vocht nodig

Zaaien van tweejarigen kan in de volle grond buiten. Kies een lichte plaats uit, dus niet ergens onder een boom of andere schaduwrijke plaats. De plaats waar u wilt gaan zaaien maakt u gereed door het volledig onkruidvrij te maken en dikke kluiten en steentjes ed. te verwijderen met de hand of hark.  Maak de grond lekker rul en geschikt voor het zaad om te ontkiemen. Eventueel brengt u nieuwe zaaigrond aan. Wanneer het om een groot stuk grond gaat kan de huidige grond ook vermengd worden met brekerzand. Hierdoor wordt de grond losser van structuur. De grond moet voor het zaaien nat gemaakt worden!
Wanneer het zaaibed helemaal klaar is kan het zaaien beginnen. Het is bij fijn zaad raadzaam om het eerst te vermengen met wat droog zand omdat er anders al snel teveel zaad op één plaat terecht komt, waardoor de zaailingen elkaar zullen verdringen. Zet stokjes met de naam van het zaad bij de plaats waar u het gezaaid heeft. Houdt de grond in de gaten zeker bij zonnig weer, de grond mag niet uitdrogen maar ook weer niet kletsnat zijn. Mogelijk moet het zaad ook beschermd worden tegen vogels in de buurt. Dit kan eenvoudig door zwart draad kris kras over het gezaaide gebied te spannen. Het weerhoudt wel de vogels maar niet het licht.
Houdt er bij het zaaien rekening mee dat niet altijd al het zaad sterke zaailingen en plantjes worden. U kunt bij te veel aan plantjes er altijd een ander blij mee maken.

Van verspenen naar vaste plaats

Wanneer de zaailingen na ongeveer vier weken groot genoeg zijn en elkaar gaan verdringen kunnen we ze verspenen.Blijf de grond zeker de eerste tijd goed vochtig houden want de kleine worteltjes hebben niet de mogelijkheid zelf voldoende vocht te zoeken. En in augustus is de zon krachtig. Wanneer ze sterk genoeg zijn kunnen ze op hun definitieve plaats in de tuin geplant te worden. Houdt hierbij rekening met de omvang en of hoogte welke ze uiteindelijke gaan bereiken. Maak voor u ze naar hun definitieve plaats verplant een tekeningetje hoe u de border in wilt delen. Zodat hoge planten achter en lage planten vooraan staan en dat de combinatie aan kleuren van de bloemen en de vorm en kleurnuances van de planten naar uw smaak is. Ze staan nu bij elkaar, maar ook tussen de vaste planten in. In het voorjaar kunnen ze, eventueel nog verplaatst worden. Maar bij soorten zoals de stokroos met een penwortel is dit moeilijker en af te raden. Pas bij verplanten er altijd op  dat de wortels niet beschadigen, neem hiervoor altijd ook een ruime kluit aarde mee welke om de wortels zit.

Sterk genoeg met een beetje hulp

Geef de nog kleine plantjes, na het verplanten op hun definitieve plaats, de eerste tijd nog veel aandacht, want hun wortelgestel is nog niet volgroeid en ze moeten na het verplanten hun weg nog vinden. Geef dus regelmatig water. De zaailingen zijn nu plantjes en zullen steeds sterker worden, om in het voorjaar krachtig door te groeien en uiteindelijk al uw werk te belonen met prachtige bloemen.

De meeste zullen geen moeite hebben met de kou in de winter, maar bij strenge vorst zullen ze uw bescherming en zorg op prijsstellen. Vorstbeschermende middelen zijn er voldoende en worden ook voor vaste planten gebruikt. Let er wel op dat zodra de vorst voorbij is, alle beschermende materialen ook riet of bladeren meteen weer weg te halen zodat de planten voldoende dag en zonlicht krijgen.