Zomerbollen in april

Dahlia-zomerbollen Abessijnse gladiool zomerbol
Dahlia- er zijn vele soorten en kleuren                                                                                                                                                      Abbessijnse gladiool

Zomerbollen

Zomerbollen zoals de lelie, dahlia, agapanthus, begonia, callas, gladiolen, geluksklaver, eucomis, Liatris, crocosmia, anemoon kunnen eind april of mei de volle grond in. Wanneer de grond nog te koud is en er nog nachtvorst te verwachten is moeten we even wachten tot half mei.

Oppotten

Wel kunnen ze binnen alvast opgepot worden.Plant ze twee keer zo diep in een pot als dat ze lang zijn, zo dat ze niet meer te zien zijn. En plaats ze op een koele donkere plaats en geef ze wat water. Wanneer er na enige tijd een beetje groen te zien is, moeten ze meteen in het licht staan. Half mei kunnen ze de volle grond in en hebben ze een flinke voorsprong opgebouwd. Waardoor deze planten eerder in bloei staan.

Zomerbollen bloeien door tot de eerste nachtvorst in oktober/november.Wanneer ze uitgebloeid zijn kunnen ze weer uit de grond gehaald worden en op een donkere droge plaats drogen en bewaard worden tot deze tijd.  Let ook hier op de instructies per soort.

Vollegrond

Bij een temperatuur vanaf 13 graden en een zacht voorjaar kunnen de zomerbollen in april al de volle grond in. Ze kunnen echter niet tegen nachtvorst. En een langdurige koude en natte bodem kan rotting veroorzaken.

  • Maak een twee keer zo groot kuiltje dan de bol in de aarde en zet de bollen met het puntje naar boven erin en bedek de bollen met aarde. Wanneer de grond erg droog is geef je ze wat water. Zomerbollen zijn verschillende van grootte en vorm. Een dahlia heeft wel de meest afwijkende vorm en moet ook anders in de grond geplaatst worden. De dikke wortels enigszins gespreid onder de grond en het puntje waar de plant uit gaat groeien net boven de grond.
  • Zet voor de zekerheid een paar stokje bij de bollen in de grond. U kunt de naam van de bollen op die plaats erop schrijven. Zo voorkomt u dat de bollen per ongeluk weer los geschoffeld worden. 
  • Plant de bollen niet ieder jaar op dezelfde plaats maar wissel met een ander soort. Om tekorten en ziektes te voorkomen.
  • Zet meerdere zomerbollen van één soort en kleur bij elkaar voor een mooie resultaat. Let bij het planten ook op de kleurencombinaties van de verschillende bollen met elkaar.
  • Maar ook met de nog opkomende vaste planten en tot welke hoogte deze straks uitgroeien. Bollen waar een bloem uitgroeit met een behoorlijke hoogte, kunnen mooi tussen vaste planten ingezet worden welke een stuk lager zullen uitgroeien. Zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus ) deze wordt wel 30 cm hoog en gladiolen. let er ook op, welke bloeitijd de vaste planten hebben. Maak leuke en mooie combinatie waar u straks de hele zomer van kunt genieten.
  • Het is ook prachtig om een heel perkje te creëren met allerlei verschillende zomerbollen bij elkaar, zodat u van de zomer bloemen uit uw eigen tuin kunt snijden of knippen. Wat een blij gebeuren. Of wat te denken om iemand een bosje cadeau te doen.

Het zal een succes zijn, het is niet moeilijk

Er zijn vele soorten en vele kleuren bloembollen. Toch kunt u het eigenlijk niet verkeerd doen. Mocht u toch niet helemaal tevreden zijn van de zomer? Noteer het dan voor volgend jaar, want dan heeft u een herkansing. Zo eenvoudig is het.
Zomerbollen staan ook heel leuk in plantenbakken en potten. Zet meerdere potten bij elkaar om een prachtig effect te creëren.
 

Agapanthus
AgapanthusMidnightBlue