Zomerbollen planten

11 - Acidanthera  bloei.... VDS2060
Abessijnse gladiolen

Zomerbollen planten


Zomerbollen welke lang gewacht hebben kunnen nu gepoot worden. Ook de zomerbollen welke vorige maand binnen zijn gepoot kunnen nu naar de volle grond of in potten naar buiten. Maak een plannetje waar en hoe ze in de borders te poten. Zodat er later een mooie opstelling ontstaat met de vaste planten of de onderlinge hoogte verschillen en kleuren en bloeitijd. Meerdere bij elkaar van dezelfde soort en kleur, staat leuker en rustiger dan een enkeling van meerdere soorten naast elkaar. Wanneer ze eenmaal bloeien zullen de meeste tot oktober toe hun prachtige bloemen laten zien. Het is ook leuk om het proces van dichtbij mee te maken. Na het poten duurt het nog enkele weken voor de bloemen zichtbaar zijn.

Poten

Zomerbollen en knollen staan graag op een zonnige plaats in de tuin. Poot ze op een diepte welke twee keer zo diep is als zijzelf hoog zijn. Sommige soorten staan liever iets minder diep zoals de Begonia en de Dahlia. Een dahlia heeft afwijkende vorm het ziet er uit als dikke wortels en moet ook anders in de grond geplaatst worden. De dikke wortels enigszins gespreid onder de grond en het puntje waar de plant uit gaat groeien net boven de grond. Volg eenvoudig de aanwijzingen op de verpakking, want hierop staat ook hoe diep de verschillende soorten gepoot moeten worden.

Ook voor plantenbakken/bloempotten

Zomerbollen poten is eenvoudig werk, ze kunnen ook in plantenbakken en bloempotten gepoot worden. Let hierbij wel op de hoogte zodat de pot geschikt is. Gladiolen bijvoorbeeld hebben een behoorlijke hoogte maar de begonia en geluksklaver blijven laag. De Abessijnse gladiool is een prachtige verschijning en ruikt heerlijk hij groeit uit tot 50-70 cm hoogte.De gewone gladiool wordt wel 75 – 100 cm.
Let ook op de kleuren welke bij elkaar komen te staan, zowel de zomerbollen en knollen, maar ook bij welke vaste planten in de border ze komen te staan  en welke nog gaan bloeien.Van de Dahlia alleen al zijn er heel veel soorten en even zovele kleuren.

De plaatsen komen weer vrij

Na de bloei in september-oktober moeten de meeste uit de grond gehaald worden. Bij de één is dat nog ruim voor de eerste nachtvorst Canna’s en Eucomisbij, bij anderen zelfs beter na de eerste nachtvorst zoals bij Dahlia en Crocosmia. Tegen die tijd komen we daar wel op terug, maar vrijwel alle plaatsen waar nu zomerbollen komen staan zijn van de winter weer leeg.

Bekende zomerbollen zijn

Dahlia’s, Aronskelken, Begonia’s en Lelie’s, Dahlia’s, Begonia’s, Callas, Agapanthas, Crocomias, Gladiolen, Abessijnse gladiolen.,Amaryllis Belladonna, canna,Oxalis adenophylla (klaverzuring) en Oxalis deppei (geluksklaver).Eucomis-kuiflelie.

De meest gekochte zomerbollen zijn de Lelie, Dahlia, Agapanthus, Begonia, Calla, Gladiolen, Geluksklaver, Eucomis, Crocosmia, Liatris.

crocosmia_zomerbollen 2 Begonia_perkplant   fresia zomerknolletjes
Crocosmia                                                                                                Begonia                                                                                Fresia